Utmaning för företagen
14/11, 2008 kl. 23:59Svenskt Näringsliv vd Urban Bäckström har startat en satsning på att försöka förbättra förutsättningarna för svenska företag, från små till stora. Ett av syftena är att lyfta fram välfärdsföretagen.
– Utmaningen ska handla om vad de stora skiftena betyder för oss och hur vi i Sverige kan dra nytta av dem, säger Urban Bäckström.
Det finns ett förslag på regeringens bord - LOV att välja - Lag Om Valfrihetssystem – som skulle ge bättre möjligheter att konkurrenspröva offentlig verksamhet genom att överlåta valet till svenska folket. LOV kan tillämpas på handikapp- och äldreomsorg samt hälso- och sjukvårdstjänster. I betänkandet behandlas även frågor om uppföljning och kontroll av utförare, kvalitet, tilläggstjänster, kommunal samverkan och hur stimulansbidraget om 300 miljoner bör fördelas, för att uppmuntra kommuner att införa valfrihetssystem.
Hur påverkar det här förslaget företagen i Gävleregionen? Företagsbladet har tagit pulsen på några av dem för att vi skall få en uppfattning om vad Lag Om Valfrihetssystem skulle innebära.
Nudax arbetar med behandling av människor med drogberoende, alkohol, narkotika, läkemedel mm. Sedan ett halvår sköter de också den behandlingsverksamhet som tidigare bedrevs av Gävle kommun (GBC). Kjell Rapp är vd och ägare till Nudax och han välkomnar den nya lagen.
– Vårt största problem handlar inte om skatter utan om konkurrens från kommuner med egen behandlingsverksamhet, tycker Kjell Rapp. Vi på Nudax kan ju erbjuda effektivare behandling till lägre kostnad, vilket inte minst erfarenheterna från GBC visar.
Pernilla Hålén startade OP Assistans för tio år sedan och de erbjuder assistans till funktionshindrade. Pernilla ser fram mot att de nya reglerna också kommer att innebära etableringskontroll av assistansföretagen. Idag sker ingen tillsyn utifrån kundernas perspektiv. Pernilla tycker att det borde finnas både ett tillståndsförfarande och tillsyn, vilket skulle innebära bättre kvalitet för alla med behov av assistans.
Diskussionerna om att vårdföretag gör vinst på skattepengar tycker Pernilla är snett. Företag behöver göra vinst för att man skall kunna utveckla både företaget och de anställda. Överskottet behövs också för att jämna ut mellan goda och dåliga år.
Privatkliniken öppnade sina portar den 27 oktober men ägarna Petra Rosengren och Jeanette Svedberg är sjuksköterskor och har lång erfarenhet av sjukvården. De ser fram mot de nya reglerna som skulle innebära bättre möjligheter att utveckla verksamheten. Båda två har länge drömt om att få starta eget för att själva kunna påverka verksamheten och ta tillvara sina idéer. Tillsammans med Charlotta Falk, överläkare och specialistkirurg, kommer man att arbeta med skönhetsbehandlingar.
– Vi hoppas att LOV skall ge oss möjlighet att även utvidga verksamheten och vi har många idéer, säger Petra och Jeanette.
Lars Beckman, Svenskt Näringsliv, arbetar för att fler skall ta steget till eget företag.
- Många människor inom det offentliga går och bär en dröm om att starta företag eftersom de har idéer hur de skulle vilja göra jobbet och inte får utrymme för det i den kommunala organisationen, säger Lars.
Det är bara att hoppas att regeringen godkänner förslaget att införa ökad valfrihet, det skulle innebära att många får chansen att förverkliga sina idéer!
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!