Visst var han livrädd, i alla fall helt klart skraj, när han lämnade in avskedsansökan på det etablerade företaget som levererade en väl tilltagen månadslön. Det var dessutom i början av coronapandemin och framtiden tedde sig nog ganska osäker.

Aleksandar Mihailovic´ hade bestämt dig.

Men mycket hade hänt innan den dagen.

Det började 2008 när Aleksandar var i Zlatibor i de serbiska bergen på semester med sin dåvarande flickvän som till och från kunde få akuta IBS-besvär.

– Hon hade extra ont i magen den dagen. När vi var på väg tillbaka till hotellet så gick vi in på ett apotek och blev rekommenderad en örtblandning som man dricker som te. När hon hade druckit upp teet försvann problemen med en gång, säger Aleksandar och fortsätter:

– Vi var lika förvånade båda två. Tio år med IBS-problem var plötsligt borta och vi undrade förstås vad som fanns i det där teet som vi förstås köpte med oss hem.

DET SOM VÄNDE PÅ LIVET

Tio år senare, mitt i livet och karriären, två småbarn och en dålig parrelation som till slut ledde till en separation – det fick honom att tänka om.

– Det var en väldigt jobbig tid. Jag funderade mycket på framtiden och vad som verkligen är lycka för mig, för att jag kände mig väldigt olycklig, rent av deprimerad.
Jag minns att jag läste en bok, skriven av en sjuksköterska, som bad personer som låg för döden att titta tillbaka på sitt liv och summera vad som var bra och vad som inte var så bra. Det fanns några saker alla sa att de ångrade, och det var att de missat sina barns uppväxt, att de fastnat i gamla mönster, att de inte skulle ha varit så rädd för förändringar och så förstod dom att lycka är ett val, berättar Aleksandar.

Där och då föddes tanken på att starta eget företag. Den första idén skrotade han för den skulle han aldrig kunna finansiera.

LYCKAN FINNS I ATT GE

– Jag tycker om att ge. Det gör mig faktiskt lyckligare än att få. Det är en fantastisk känsla att ge bort en present, att få se personen ifråga öppna paketet och har man då träffat rätt och gjort den här person lycklig så är det en stark och tillfredställande känsla, menar Aleksandar som drogs sig till minnes dagarna i Serbien, den dåvarande flickvännens magproblem och det magiska teet som hjälpte med en gång.

– Att börja importera örtteer var ekonomiskt genomförbart och att få hjälpa andra på arbetstid är ju ett privilegium.

Det är ganska precis fyra år sedan som Aleksandar började med att knyta kontakt med leverantörer i Serbien. Recepten är gamla och beprövade och ingenting är hemligt. Det tog ett år innan han fick hem de första produkterna. Och då började nästa resa; att få upp en hemsida och en webbshop med allt vad de innebär.

– Det var ett stort steg när jag bestämde mig kliva ut från ett välavlönat jobb till en mycket mer osäker framtid.

TRADITION OCH VETENSKAP

Kunskapen om örternas hälsobefrämjande egenskaper i Serbien är lång och i leverantören som Aleksandar tar sina produkter ifrån testar man för bland annat bakterier och pesticider och garanterar örternas säkerhet.

Han berättar att odlingarna är småskaliga och en hel del örter växer vilt. De finns ungefär 12 000 personer i Serbien som lever på att plocka örter och sälja. Plockarna söker efter de bästa växterna eftersom de får mer betalt för hög kvalitet.

20 mil från Belgrad ligger det mytomspunna Rtanjberget som är format som en tresidig pyramid vilket är ovanligt. Rtanjberget ska ha också ha samma lutning som Cheopspyramiden i Egypten.

Där på berget växer vinterkyndel som använts för magproblem, halsont och mensrubbingar. Den kan också användas som slemlösande men genom att den även har en blodkärlsvidgande inverkan är den populär bland män med minskad sexlust och förmåga. Rtanjberget har 25 unika växtarter, däribland en underart till Vinterkyndel.

Det som gör Rtanj så unikt är dess exakta pyramidaliska form och sammansättning av sandsten och kalksten, samt det komplexa systemet av vattendrag som flyter genom berget. Denna kombination av faktorer skapar en miljö som främjar förekomsten av subtila energifält, inklusive skalär och orgonenergier, vilka har uppmätts i nivåer som överstiger det normala.

Aleksandar berättar att en av Rtanj-forskarna säger att medan forskare runt om i världen spenderar miljarder euro åt studier av fenomen som bollblixtar och torsielfält, erbjuder Rtanj en unik möjlighet att studera dessa fenomen i en naturlig miljö, helt gratis.

VILL BYGGA EN FÖRSKOLA FÖR FUNKTIONSNEDSATTA BARN

Men hur gör man då som liten företagare för att nå ut med sina produkter?

– Jag brukar säga att jag har byggt ett skepp, hissat seglen och nu väntar jag på vinden. Och vinden kan symbolisera de resurser som behövs för att få folk att hitta till webbshopen. Därför jobbar jag sedan en tid tillbaka på konsultbasis på mitt gamla jobb för att skapa just vind i seglen.

– Jag hade en pop up butik i Sickla köpcentrum under tre månader och det var lärorikt. Framför allt med den kundkontakt jag fick och de återkommande kundernas feedback.

Just de återkommande kunderna är Aleksandars vanligaste kund. De som hittat ett te som fungerat på sin oroliga mage eller ett te som bidrar till bättre sömn.

En annan vision och idé som föddes samtidigt som Aleksandar startade eget var att kunna finansiera en förskola för funktionsnedsatta barn.

– Jag har mina barn varannan vecka och då jobbar jag mycket mindre. Att vara ensamstående förälder är krävande och förskolan har varit en enorm hjälp och ett stort stöd. När företaget får stor lönsamhet är mitt mål att bygga en förskola i ett land som har ett stort behov. Jag vill leva ett innehållsrikt liv, dö lycklig och en förskola ska bli min present till eftervärlden.

OM ALEKSANDAR MIHAILOVIC´

Ålder: 47 år.

Bor: I Nacka.

Familj: Två barn på 7 och 9 år.

Yrke: Driver True Healt AB och varumärket Pharmacy Garden som specialiserat sig på örtteer för mage, hjärna, sömn och energi.