Om du är ute efter smarta lösningar för lantbruk så kan du vända dig till WIPinnovation.

Biogasanläggning är en smart lösning

Biogasanläggningen kan omvandla organiskt material, såsom gödsel och grödo-rester, till biogas. Denna biogas kan sedan användas för produktion av elektricitet och värme på gården, vilket minskar behovet av externa energikällor. Efter biogasproduktionen återstår en näringsrik gödselrestprodukt som kan användas som gödningsmedel på åkrarna, vilket bidrar till att minska behovet av konstgödsel.

Gödselseparator ger bra hantering av gödslet

Gödselseparatorer kan användas för att separera fast och flytande gödsel. Den fasta delen kan användas som strömaterial eller säljas som gödselprodukt, medan den flytande delen kan användas som gödning i bevattningssystem eller spridas mer effektivt på åkrarna.

Genom att separera gödseln minskar risken för näringsläckage till vattendrag, vilket är bra för att förhindra övergödning och skydda vattenkvaliteten.

Green bedding

Green bedding innebär att man använder gröna växter, som halm eller andra grödor, som strömaterial i djurboxarna istället för traditionell halm eller sågspån. Detta kan ge en bekväm och mjuk liggyta för djuren samtidigt som det utnyttjar lokala grödor. Genom att använda grödor som odlas på gården som strömaterial kan man minska behovet av att köpa externt strömaterial och därmed spara kostnader.

Utläggningssystem med slang istället för gödseltunna

Genom att använda ett utläggningssystem med slang kan gödseln spridas på åkrarna med hög precision. Detta möjliggör mer exakt applicering av gödsel och minimerar överlappningar, vilket kan leda till en effektivare användning av gödsel och minskade kostnader.

Slangsystemet minimerar behovet av tunga gödseltunnor som kan orsaka markslitage. Det kan vara skonsammare för markstrukturen och minska risken för kompaktion.

En mer hållbar verksamhet

Implementeringen av dessa smarta lösningar för lantbruket vi har nämnt, de kan bidra till en mer hållbar och effektiv driftsamverkan samtidigt som man minimerar miljöpåverkan och optimerar resursanvändningen. Det är dock viktigt att utvärdera och anpassa dessa teknologier efter de specifika behoven och förutsättningarna på varje gård.