S-ledaren flirtar med näringslivet
10/9, 2012 kl. 09:10Det är positivt och glädjande att den nya socialdemokratiska ledaren inser värdet av företag och företagsamhet. De har tagit ett steg i rätt riktning enligt min mening genom att man nu medger att det finns en tydlig koppling mellan företagens kostnader och risker med att anställa och arbetslöshet. På annat sätt går det inte att tolka s-ledaren än att man nu är beredda att ta bort en veckas sjuklöneansvar, från två veckor till en. Det skulle enligt s-ledaren innebära en kostnadsbesparing för svenska arbetsgivare på ca 1.5 miljarder.
Just därför blir det så svårt att förstå varför s samtidigt vill införa en kostnadschock på 25 miljarder på det svenska näringslivet. Man vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år vilket skulle innebära höjd skatt med ca 16 miljarder för privata och offentliga arbetsgivare. Man vill även fördubbla restaurangmomsen och man vill införa en kilometerskatt på tung trafik. Då har vi inte ens börjat räkna på hur dyr elen skulle bli med s’ energipolitik, eftersom vi vet att det skulle leda till kraftigt ökade energikostnader om man tog bort energi ur systemet. Sammanlagt har de tre röd-gröna partierna föreslagit skattehöjningar på ca 80 miljarder om man lägger ihop oppositionens olika budgetalternativ.
S-ledarens flirt med näringslivet om en kostnadssänkning på 1.5 miljarder äts alltså med råge upp av deras skattehöjningar på 25 miljarder, alltså 16 gånger mer.
Vi kan se att jobbtillfällena kommer till i Sverige, men tyvärr inte lika över hela landet. I allianstyrda Uppsala har man lägst arbetslöshet med ett gott näringslivsklimat medan man i s-styrda Gävle och Gästrikland ligger högst på statistiken över arbetslösheten. Den lokala politiken spelar alltså stor roll för hur den lokala arbetsmarknaden fungerar. Tänk om s-ledaren lade till i sina programförklaringar att s på allvar måste börja engagera sig även när det gäller det lokala företagsklimatet.
Tänk om vi skulle få höra att s-styrda kommuner ska upphandla mera och sluta konkurrera med privata företag? Vad är det vi istället hör? S-styrda kommuner ska få säga nej till friskolor och privata alternativ. Vissa företag ska inte få gå med vinst. Betyder det att läkemedelsföretag inte ska få gå med vinst? Att Gefleortens, som levererar mjölk till skolor, inte heller ska få gå med vinst? Var ska s dra gränsen? Ska privata företag få utföra plogning till kommunerna eller ska de företagen också förbjudas gå med vinst? Vilket socialistiskt samhälle vill den nya s-ledaren ha? Är det Nordkorea eller Kuba som är förebilden?
Det kommer onekligen att bli en spännande politisk höst nu när Riksdagen öppnar!
Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!