Personliga bäddtextilier
29/1, 2008 kl. 20:41Använd fantasin och sätt lite piff på sovrummmet!
Att helt eller delvis tillverka egna hemtextilier är något som i urminnes tider har sysselsatt svenska damer (för detta har nog inte ens de mest feministiska herrar börjat rota i än). Vävstolarna står tätt i stugorna och flinka fingrar tillbringar mången TV-kväll med att sticka strumpor och virka dukar, men trots att den svenska hantverksandan är stor så är det mycket kunskap som är på väg bort i takt med att JYSK-generationen tar över. Få ungdomar förstår tjusningen med trasmattor och omsorgsfullt broderade dukar och ännu färre tycker ens att det är särskilt snyggt. Men våndas ej! Det finns massor av andra, mindre traditionella och kunskapskrävande sätt att ge sig i kast med hemtextilspyssel. Här ger jag exempel på hur man kan piffa upp sovrummets textilier med annorlunda medel. Garanterat personligt blir det också!
Lyxigt lappöverkast
Att sy ett lappöverkast behöver inte vara så krångligt och tidskrävande som det kan vara. Vill man ha något att pyssla med i ett par år framöver så kan man naturligtvis se till att klippa mycket, mycket små, åttakantiga lappar och göra dekorativa inlägg av olika mönster, men vill man bara ha något som är väldigt snyggt, personligt och bra mycket billigare än på Indiska så ska man följa tillvägagångssättet nedan.
Lappöverkastet på bilden är ca 220x220 cm – lagom för en dubbelsäng på 160 cm.
Du behöver:
- 144 lappar av olika tyger med storleken 24x24 cm. Val av tyg är naturligtvis upp till dig, men tänk på att ett kraftigare tyg håller längre och att allt tyg bör tvättas först, så att det inte krymper när överkastet väl är sytt.
- Några rullar sytråd i lämplig färg
- Ett stycke quiltat fodertyg i matchande färg att sy baksidan av. Ca 225x225 cm (kan behövas sys ihop av två stycken). Vänta gärna med att köpa och klippa tills överdelen är klar och du vet exakt hur stor den blev.
Så här gör du:
1. Börja med att tvätta allt tyg.
2. Klipp ut alla tygbitar och sicksacka alla kanter. Stryk lapparna.
3. Lägg ut lapparna i en stor fyrkant på golvet (12 lappar åt varje håll) och arrangera så som du vill ha dem.
4. Nåla ihop lapparna radvis så att du har tolv rader med sammanhängande rutor.
5. Markera ordningen på raderna genom att skriva 1 – 12 på baksidan av yttersta lappen av varje rad.
6. Sy ihop varje rad och pressa därefter isär sömmarna med strykjärn.
7. Nåla sedan ihop de två första raderna, sy ihop, nåla på rad tre, sy ihop o.s.v. tills hela överdelen är klar. Pressa isär sömmarna med strykjärn.
8. Mät ut bakstycket i det quiltade tyget och sy ihop med överdelen, räta mot räta. Lämna ett rejält gap så att du kan vränga överkastet åt rätt håll.
9. Vik in och sy ihop hålet och sy en kant runtom hela överkastet för att ge stadga. Eventuellt kan du sy på ett vackert kantband.
10. Blev det tyg över så kan du alltid sy några matchande kuddar.
Psykedeliska sängkläder
Det finns inget som piffar upp tillvaron så mycket som nya sängkläder och om man vill följa med i retrovågen så kan det ju inte bli mer rätt än påslakan och örngott i knytbatik. Att göra knytbatik är dessutom så enkelt att barnen kan vara med och resultatet är alltid lika spännande.
Du behöver:
- enfärgat påslakan och örngott (vitt eller valfri färg, naturligtvis)
- snören och/eller band att knyta med
- textilfärg för färgning i tvättmaskin (en eller flera färger beroende på vad du vill ha för effekt) + eventuellt salt för infärgning (läs på paketet).
Så här gör du:
1. Tvätta sängkläderna
2. Knyt ringmönster över påslakan och örngott – gör en enda stor ring eller massor av ringar, precis hur du vill. Om du ska färga med flera färger i omgångar så ska du knyta så att du täcker en stor del av tyget den första färgningen, så att bakgrundsfärgen följer med ända till sista färgningen.
3. Färga enligt instruktionerna på paketet med textilfärg och tvätta ur direkt utan att ta bort knutarna.
4. Plocka sedan bort knutarna och tvätta igen för att bli av med skrynklorna.
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!