Per-Olov Hansérs – En kontrasternas man
15/12, 2011 kl. 23:59Per-Olov Hansérs, 46, är bondsonen och ”outdoor” fantasten från Alfta som varit både företagare och arbetat med internationella affärer under 20 år. Med gedigen erfarenhet och kunskap leder han nu Mellansvenska Handelskammaren mot nya mål.
Från början var det tänkt att man skulle ha en konsult på deltid i Hälsingland som regionchef. I samband med det kontaktade jag Handelskammaren och vi hade en diskussion kring det. Sedan bestämdes det att man skulle rekrytera en regionchef på heltid och då sökte jag den tjänsten.
Varför valde de dig?
Det var en bra fråga! Men som jag sa tidigare så är jag en positiv person, jag ser möjligheter snarare än hinder och är den som verkligen genomför det jag har förutsatt mig att genomföra. Jag är noga med att tänka till före och att verkligen agera och inte bara sitta och planera. ”Den som tvekar inför nästa steg blir stående på ett ben och det är ganska vingligt och osäkert”.
Berätta lite kort om Mellansvenska Handelskammarens verksamhet!
Vi arbetar med internationella affärer men även med affärsutveckling för företag som inte arbetar internationellt, vi arbetar för att skapa och driva nätverk i regionen och internationellt. Eftersom Mellansvenska Handelskammaren ingår i ett nät av ca 12 000 Handelskamrar runt om i världen, som tillsammans har 50 miljoner medlemsföretag kan vi hjälpa ett svenskt företag att t.ex. anställa en säljare i Polen eller söka en distributionskanal i Finland eller i Brasilien med hjälp av vårt nätverk. Nationellt hjälper vi företag och företagare bl.a. vid företagsaffärer, att se över sin strategi eller sin affärsplan osv. Slutligen arbetar vi även för regional utveckling tillsammans med bl.a. Länsstyrelsen och Regionförbundet. Handelskammaren ägs av sina 450 medlemsföretag. Detta innebär att verksamheten är helt privatfinansierad. Våra intäkter kommer från medlemsavgifter, de dokument vi hanterar, alltså exportdokument i samband med exportaffärer och från de aktiviteter vi anordnar.
Vad innebär ditt arbete som VD?
Min roll är att leda och utveckla verksamheten, att entusiasmera och motivera personal och att driva verksamheten framåt. Hittills har jag lagt mycket energi på att utveckla samarbetet med de övriga 10 Handelskamrarna som finns i Sverige och med Handelskammaren i utlandet för att kunna tydliggöra erbjudande till våra medlemmar och framtida medlemmar företag.
Vad gör dig till en bra VD?
Jag ser möjligheter snarare än problem och upplever själv att jag är en entusiasmerande medarbetare och jag tror jag tillsammans med personalen kan skapa ett bra lag. Jag är även väldigt målfokuserad, jag håller deadlines och genomför alltid arbetet efter plan.
Berätta om din yrkeskarriär!
Jag fick mitt första jobb som medhjälpare på ett organisationskonsultföretag i samband med att jag läste ekonomi på Högskolan här i Gävle. Företaget hade fått i uppdrag att göra en organisationsöversyn på en av Storas fabriker. Det ledde så småningom till att jag fick jag arbete på just Stora som projektledare där jag arbetade med utvecklingsprojekt av olika slag. Under min tid på Stora bodde och arbetade jag även i Japan ett år. Sedan har jag arbetat som konsult med utbildningar, marknadsföring och organisationsfrågor, som Kontochef på Sandvik, som Marknadschef på några mellanstora företag och jag har haft ett antal egna företag.
Hur hamnade du i Japan?
Det började med att jag var med satte upp en liten komponentfabrik för Stora i England. Vår Japanska partner blev då intresserad och ville ha en egen fabrik. Jag fick i uppdrag att ansvara för genomförandet av förundersökningen, att etablera ett ”Joint Venture” med ett Japanskt Handelshus. Parallellt med detta arbetade jag med den ordinarie försäljningen som vi redan hade i Japan.
Vad lärde du dig under din tid i Japan?
Att vara ödmjuk och diplomatisk. Jag försöker alltid genomföra saker med hjälp av diplomati även om det ibland innebär att jag måste gå ”omvägar” för att nå målet.
Du har även varit företagare. Vilka erfarenheter har du tagit med dig från den tiden?
Som liten företagare tvingars du ofta att prioritera dina arbetsuppgifter efter vad som är optimalt för just den dagen. Dessutom ligger fokuset väldigt ofta på likviditetsfrågor, frågor man aldrig kommer i kontakt med på större företag. Tiden som egen företagare har gett mig nytta erfarenheter som jag tar med mig i diskussionen med våra medlemmar.
Jag förstår att du är ekonom. Varför valde du att bli det?
Jag valde ekonomprogrammet eftersom marknadsföring då var en del av den utbildningen. Jag tycker om marknadsförning eftersom det handlar om kommunikation mellan människor och sätt, metoder för att kunna nå ut så framgångsrikt som möjligt. Kommunikation mellan människor är ju egentligen grunden till all utveckling och grunden till allting gott också i sin förlängning. Om man kan kommunicera med andra på ett vettigt sätt så tror jag att man kan bli riktigt framgångsrik.
Nämn något du gjort som du är stolt över?
Det uppenbara svaret som förälder är väl att man har fostrat två barn trots att man inte hade någon manual till det. I dag är mina barn 18 och 20 år och så här långt har det gått bra för dem.
Vad tycker du om näringslivet i regionen?
Det finns många väldigt intressanta företag i regionen som har både kvalificerade produkter och bra kompetens. Dessa företag dyker ofta upp på våra möten, nätverkar, tar till sig nya idéer och arbetar medvetet med sin utveckling. Det tycker jag är positivt! Jag skulle dock vilja se mer av, (men det förekommer kanske i större omfattning än vad jag är medveten om), nätverkande mellan företag lokalt, motsvarande Gnosjöandan. Det finns nämligen fantastiska möjligheter i att nätverka i sitt närområde med andra företag.
Nämn en person från regionen som har betytt extra mycket för dig?
Jag kan inte komma på någon i regionen men väl någon som befinner sig i Dalarna. Den person som har påverkat mig mest i yrkeslivet är Bo Berggren, f.d. koncernchef för Stora. Jag träffade honom flera gånger under en ledarskapsutbildning när jag var i början av yrkeskarriären och precis hade fått arbete på Stora. Han var en väldigt karismatiskt och duktig ledare som hade visioner, och dessa såg han till att genomföra.
Vilken är din favoritplats i regionen?
Jag tycker om att fiska, jaga och att åka skidor. Och eftersom jag bor i Alfta är det i området som brukar kallas Finnskogen jag helst befinner mig. Där finns en sjö som heter Grannäsen där jag väldigt gärna åker skidor. Den bästa tiden är nu i december när den första snön har lagt sig och när solen står lågt eftersom vyerna är så fantastiska då. Det bästa med att vara ensam ute i skogen är att man har möjlighet att reflektera över vad man har upplevt och gjort samt på livet i stort.
Vad planerar du att göra framöver?
För Mellansvenska Handelskammarens del så är mitt mål att göra oss mer kända i regionen. Vi är kända i Gävle och i regionen i sin helhet men med hänsyn till det mediebrus vi har idag går det aldrig att bli så känd att man kan sluta kommunicera med sin marknad. För egen del har jag uppnått alla mål, när det gäller prylar och världsliga ting, jag hoppas dock att jag skall kunna ta till mig ytterligare erfarenheter från andra människor och på det sättet bli en mer vis människa och en bättre medmänniska. Samtidigt ser jag givetvis fram emot att få följa med i mina barns utveckling och att få umgås med familj och vänner samt att trivas med livet.
Berätta något som få vet om dig!
Jag är uppvuxen på en bondgård och det är helt klart någonting som har format mig till den jag är idag. På en bondgård är det nämligen så att man måste se möjligheterna snarare än problemen eftersom man där måste lösa uppgiften oavsett vilken uppgift som dyker upp.
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!