Bakgrund
- Jag är en familjekär entreprenör. Som under en period i mitt liv lämnade Söderhamn för att bo på annat håll där jag utbildade mig till näringsterapeut för att sedan flytta till Gävle där jag startade eget som näringsterapeut. Där trivdes jag bra, men efter några år återvände jag till Söderhamn.

Engagemang
SöderhamnsAndan, En dag för alla barn och Barnens matkasse.


Nuläge.
- Idag är jag på en bra plats i livet. Jag är på en väldigt spännande och utvecklande plats där det händer mycket – många bollar i luften - jag vet också vad jag ska fokusera på. Jag jobbar mycket med business coachning och personlig tillväxt mot företag. Jag är på en plats i mitt yrkesliv där jag känner att jag kan arbeta på ett hållbart sätt.

Vad är det viktigaste med ditt arbete?
- Det är den personliga tillväxten, jag tror på att begreppet hållbara personer skapar hållbara företag. Det viktigaste för mig är att ge varje enskild individ verktyg till att kunna vara trygg i sina egna beslut. Jag vill att man ska känna sig nöjd men inte nöja sig.

Vad är utmaningen med att coacha människor till att våga göra saker de aldrig eller sällan annars skulle göra?
- Det här är det bästa med mitt jobb- att jag får vara med och utveckla och leda tillväxt.
Jag kulle säga att finns motivationen så kan jag ge verktygen till insikten eller till att hitta drivkraften, det viktiga är ansvaret att ta ansvar för dig själv -då kan jag ge verktygen till att ta stegen. För mig handlar det mycket om att se sina egna kvalitéer och att ingen kan vara bättre på att vara just mig – att jag är bäst på att vara mig själv.
Viktig byggsten är att min drivkraft ska vara baserad på tro och tillit, inte styras av rädsla och oro.
Men ofta saknar man motivationen – då börjar vi jobba i den änden. Det är en otroligt spännande resa!

När du är ute och träffar människor – vad ser du att vi behöver mer av?
- Mer självmedkänsla - att man ska tro på sig själv och ha en bra självbild – det är det viktiga i självledarskap.
Självledarskap är så otroligt betydande för att kunna leda sig själv i alla situationer och relationer.

Varför är hållbarhet så viktigt?
- Jag vill att du som individ ska veta vad som gör dig hållbar det vill säga, vara trygg i din värdegrund eller dina värderingar och i din identitet.
För mig personligen är det viktigt att ta ansvar för mina egna behov, att både kunna sätta gränser men även be om hjälp.

Ge ett exempel på hur en session med en kund kan se ut för att skapa hållbarhet.
- Oavsett om jag coachar ett företag eller en individ så börjar jag med att titta på nuläget. Sedan tittar jag på var man vill.
Sedan följer jag upp med vad för utmaningar som finns för att ta sig dit. Men ibland kan det vara så att man inte vet vad man vill. Då börjar vi där – jobbar med verktyg för att se vad det är man vill. På riktigt.

Varför är det så viktigt att vara lyckad/framgångsfull och vad har du att säga om det – det sätter ju mycket press på människan?
- Det viktiga är att fråga sig själv: vad är lycka för mig? Vad är framgång för mig som person?
Man ska inte vara rädd för att berätta om att man är lyckad eller framgångsrik, men att man är det för sin egen skull. Är man trygg i sitt självledarkap.
Det är faktiskt så att ofta när vi tänker på vad framgång och lycka är å tänker vi ofta efter de normer som andra människor har satt.
Vi ser andras lycka som mätstång för vår egen. Det viktiga är att fråga sig själv: vad ät lycka för mig? Vad är framgång för mig som person? Jag själv har haft otroligt stöd av min personliga coach för att få insikter om vad mina kärnvärden är och vad som är viktigt för mig i mitt liv för att känna lycka.

Många bryr sig om vad andra tänker – att passa in, umgås med rätt folk etc, vad tänker du om det?
- Då tänker jag att det är helt normalt och det är så att vi får mycket intryck, det kommer många gånger utifrån.
Betydelsen av hur trygg vi är i oss själv, vår självkänsla, den måste underhållas, precis som i sporten. Vi måste träna för livet händer och då måste vi justera händelserna därefter. När vi möter något som vi inte tänkt så ser vi ofta det som ett misslyckande istället för att se det som ett prov att klara utmaningen. Personligen när jag tycker att något är jobbigt så blir jag ledsen eller besviken och då försöker jag tänka att jag måste göra en justering. Jag ser det som en feedback och att jag måste göra en justering. Hur det än är så är jag tvingen att ta itu med problemet och det är mitt ansvar att ta itu med det. Jag skiljer också på vad som ligger i mitt ansvarområde eller inte.

Men hur vet man det?
- Jag brukar tänka på vad kan jag påverka och vad får jag påverka. I det hittar man oftast svaret. När jag kommer på mig själv med att klaga tänker jag ofta hur kan jag önska istället – det ger mer energi.

"Gör om dina klagomål till önskemål -det ger mer glädje."


Jennys tankar om
- Jag tycker om att kolla på hur vi anvädner vår tid, där kan man minska stressen drastiskt. Vad lägger du din tid på egentligen? En del i det är att med jämna mellanrum kolla på vad som är vitkigt och mindre viktigt, men även vad som är bråttom och mindre bråttom. Reflektera över det och ta den feedbacken till att underlätta för dig själv.

JENNYS 3 BÄSTA RÅD KRING DIG SOM INDIVID

*Har du realistiska förväntningar på dig själv?
*Har du tålamod med dig själv?
*Behandlar du sig själv lika bra som du behandlar din bästa vän?


CFA-Tidningen
Ambassadören
Anna Idell
September 2019