Inför den kommande avtalsrörelsen
19/11, 2009 kl. 00:29Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv bjöd in medlemsföretagen till månadens lunchmöte den 17 november på Stora Vall Gästgiveri i Gävle. Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren och avtalsgeneral berättade om Svenskt Näringsliv och arbetsgivarförbundens arbete inför den kommande avtalsrörelsen.
- Det blev hett på en gång, sa Christer Ågren. Vi hade ”brallorna nere” efter avtalsrörelsen 2007 då vi inte var överens om hanteringen och flera av avtalen hamnade på för höga löneökningar, inte minst avseende lägstalönerna.
- Svenskt Näringsliv organiserar företag i alla branscher utom bankerna.
I maj skrev Christer Ågren tillsammans med andra företrädare för Svenskt Näringsliv en debatt artikel i Dagens Nyheter där man lade plattformen för avtalsrörelsen. Några viktiga punkter:
● endast löneförhöjning i lönsamma företag
● ingen höjning av lägstalönerna, i stället en uppluckring
● större flexibilitet när det gäller arbetstid mm
Facket anser att kraven ”förstör” den svenska modellen, men Christer Ågren menar att fackföreningsrörelserna kämpar för att visa att man betyder något. Antalet medlemmar har minskat med 10 % och i till exempel IT-branschen finns många företag där endast 20 % av de anställda är medlemmar.
Fackets utgångskrav är lönehöjning med 2,6 %, utökade avtal om omställning , förändring av pensionsvillkoren etc.
- Men om man räknar på vad det innebär så motsvarar det en lönehöjning på 3,1 % och om man räknar in andra villkor runt 4 %, sa Christer Ågren.
- Av 380 avtal med LO är kravet 2,6 % i endast 15 stycken – övriga är högre, tillade Christer Ågren. Kraven är långt över vad Sverige tål just nu.
BNP ligger just nu på minus 5 %, arbetslösheten ökar – det är helt enkelt inte läge att höja lönerna i företag som går på knäna.
- Hemmabranscherna Byggnads, Transport, Seko, Elektrikerna med flera har tagit greppet om LO i stället för dem som jobbar inom exportindustrin, sa Christer Ågren. De verkar inte bry sig så mycket om att Sverige måste behålla konkurrenskraften inom exportindustrin.
Sverige ligger dessutom på tredje plats i Europa när det gäller bäst utveckling av lönenivån. 1975 – 95 hade vi en reallöneökning på 1 %, men på de senaste 10 åren har relativt låga löneökningar gett reallöneökningar på hela 25 %!
- Dessutom spar vi mer än någonsin så därför är det troligt att en löneökning idag inte skulle gynna ökad handel utan bara öka sparandet samtidigt som arbetslösheten går upp, sa Christer Ågren.
Orderingången och produktionen inom industrin har minskat med 20 % sedan krisen startade. Stora sektorer som fordon och stål har gått ner med 50 % och ligger kvar där.
- Återhämtningen från den här krisen kommer förmodligen att pågå till 2015, sa Christer Ågren.
Inom Svenskt Näringsliv arbetar man nu för att komma ut mer för att argumentera mot orimliga krav på löneökningar. Man kommer också att lobba för vissa frågor inför valet och det handlar om följande punkter, ”Släpp in framtiden”:
● Vi har världens bästa ungdomsgeneration, men vi måste vända på ungdomsarbetslösheten genom bland annat praktikplatser med rimliga villkor
● Mer företagsamhet, till rimliga villkor
● Enda sättet att säkra en trygg skola, vård och omsorg – fler privata entreprenörer!
- Det måste det också vara okej för företag som jobbar med vård att tjäna pengar, sa Christer Ågren. Precis som läkemedelsföretag, städföretag och andra som jobbar inom de här områdena.
- Dessutom har det visat sig att privata företag gör vinst, trots att de får samma ersättning som till exempel de kommunala verksamheterna, sa Christer Ågren. Det visar på möjligheterna att både förbättra och förbilliga välfärden i Sverige
Media har ett stort ansvar när det gäller bilden av näringslivet. Bonusar uppmärksammas men inte det faktum att VD:arna i de 250 börsbolagen fått sänkt ersättning med 10 % under 2009!
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!