I Högskolans nya automationslabb finns framtiden
6/3, 2015 kl. 13:04Teknikutvecklingen inom automation - såsom robotik, artificiell intelligens och bildbehandling - är mycket snabb och Högskolan satsar nu brett på ett högteknologiskt laboratorium.
I labbet får studenter och forskare tillgång till toppmodern utrustning, och en mycket stimulerande arbetsmiljö.
- Jag är mycket glad över detta kreativa projekt där företag, organisationer och
Högskolan kraftsamlar inom området automation under ett och samma tak, säger professor Daniel Rönnow.
- Vi har försökt få både bredd och djup på utbildningen och vi har jobbat nära näringslivet. Då vi också utbildar för forskarutbildning så är det många olika krav att ta hänsyn till då man bygger upp ett sådant här labb.
Fyra olika dellaboratorier
Fyra dellab; robotik, reglerteknik, sensorer och sensorfusion samt bildbehandling, används i undervisningen och i forskningen och visas vid invigningen. Exempel på teknik som finns i de olika labben är:
Tjänsterobotar
Här berättas om artificiell intelligens (AI), framtidens robotar, interaktion
mellan robot-människa med mera.
Tjänsterobotar som robotdammsugare, robotgräsklippare och rena underhållningsrobotar är inte längre science fiction. Marknaden för tjänsterobotar omsätter idag astronomiska summor.
Elektronisk näsa
Den mångsidiga näsan kan avgöra rätt skördetid för vindruvor, avslöja dolda sprängmedel eller avgöra om en person har cancer och ge besked om hundra saker till. Och den har alltid rätt!
Exo-legs
Med dessa "hjälpben" kan äldre få betydligt större möjligheter att ta sig fram än med rullstol. Högskolans mest påkostade projekt syftar till att äldre ska få dra nytta av den tekniska utvecklingen.
Bildbehandling
Att behandla bilder med hjälp av IR-kameror och 3D-kameror. IR-kameror kan användas för övervakning och användning inom räddningstjänst, kustbevakning etc. 3D-kameran ger avståndet till bilden och kan t ex ge personer med synnedsättning helt nya möjligheter att navigera.
Innovationsmiljö
Det nya laboratoriet är en innovationsmiljö där studenter och forskare inom områdena elektronik, data, maskin, matematik och industriell ekonomi kan samarbeta med industrin för att utveckla nya verktyg och arbetssätt.
Labbet skall användas på ett flertal ingenjörsutbildningar, särskilt automationsingenjörsutbildningen och masterprogrammet i elektronik/automation.
- Ganska nyss startade vi några ingenjörsprogram med inriktning automation och också ett masterprogram som började i höstas. Vår nisch är att vara lite mer praktiska och vi försöker ha ganska mycket laborativa moment, säger Daniel Rönnow.
- Ingenjörer från industrin har varit med som referensgrupp och vi har även varit ut och tittat på hur automationsutrustning används i industrin. Ingenjörerna har fått säga vilken utrustning de tycker är bra.
Automationslabbet invigs av rektor Maj-Britt Johansson den 10 mars 2015 med start kl. 15.00 på plats i sal 99:417. Företrädare för Högskolan och industrin kommer att delta. Vid invigningen presenteras de olika delarna av labbet av lärare och forskare.
Media hälsas välkomna!
För mer information vv kontakta:
Daniel Rönnow, professor i elektronik
Telefon: 026-64 85 93, 073-461 82 83
E-post: daniel.ronnow@hig.se
Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!