Hur mycket skattepengar får välfärden av skatteintäkterna i Gävleborg?
4/11, 2013 kl. 16:04Inför valet 2014 höjs temperaturen på den politiska debatten. Oppositionen kritiserar gärna Alliansregeringen för saker som egentligen beslutas på kommunal nivå. För att kunna ha en meningsfylld debatt behövs relevanta fakta och det vill riksdagsman Lars Beckman(M) redovisa genom att söka svar på aktuella frågor.
1. Hur mycket skattepengar får välfärden, det vill säga skola, vård och äldreomsorg i Gävleborgs län år 2013 jämfört med 2005? Om det inte finns några siffror för 2013, önskas för 2012 eller senast möjliga. Siffrorna önskas helst redovisade för varje enskilt välfärdsområde, det vill säga förskola/grundskola/gymnasieskola/högskola (alternativt endast skola), landsting respektive äldreomsorg.
2. Hur stora är skatteintäkterna i Gävleborgs län 2013 jämfört med 2005? Om det inte finns några siffror för 2013 önskas för 2012 eller senast möjliga.
3. Hur mycket av skatteintäkterna går till rättsväsendet i Gävleborg 2013 jämfört med 2005? Om det inte är möjligt att redovisa siffror för 2013 önskas för 2012 eller senast möjliga.
- Svaren på frågorna visar tydligt att Alliansen har tillfört mer resurser än tidigare S-märkta regeringar, konstaterar Lars Beckman.
Kommuner och landsting
I utredningen kan man till exempel se att Gävleborgskommunerna lägger ner klart mindre pengar på förskola och skolbarnomsorg per invånare, jämfört med riksgenomsnittet! Även kommunal utbildning och äldreomsorg ligger Gävleborg klart under snittet.
- Det är olyckligt för länets långsiktiga utveckling att socialdemokraterna i kommunerna satsar mindre på skola och utbildning än riksgenomsnittet och det är någonting som alliansen måste förändra långsiktigt efter 2014, säger Lars Beckman.
Även när det gäller Landstinget så lägger Gävleborg mindre med pengar på hälso- och sjukvård än riksgenomsnittet.
Rättsväsendet
Utvecklingen av antalet poliser ligger cirka 10 procent under rikssnittet, både när det gäller poliser och civilanställda!
- Moderaterna i Gävleborg har ställt frågor till Rikspolisstyrelsen som fördelar resurser till Polisen runt om i Sverige och påtalat att vi tycker att det behövs fler poliser i Gävleborg, och vi arbetar också aktivt med frågan mot ledande företrädare för justitiedepartementet, kommenterar Lars Beckman.
Skatteintäkter
Skatteintäkterna ligger i paritet med riksgenomsnittet medan statsbidrag och utjämning ligger klart över rikssnittet!
- S, V och MP vill chockhöja skatten i Gävle för att man menar att Alliansen inte har tillfört resurser till kommunerna men den här undersökningen visar att alliansen snarast har tillfört mer resurser än tidigare S- regeringar, säger Lars Beckman.
Utredningstjänsten har svarat så här:
Med den statistik som utredningstjänsten har tillgång till går det inte att svara exakt på frågorna såsom de är ställda. Istället presenteras statistik som ligger så nära den efterfrågade som möjligt och som förhoppningsvis bidrar till att ge en relevant belysning av de frågor som ställts.
För att ge lite perspektiv på de efterfrågade uppgifterna har jämförelser gjorts dels med tidigare perioder, dels med uppgifter för landet i sin helhet. Vidare så redovisas uppgifterna i kronor per invånare för att eliminera effekterna av att länen är olika stora och att länen kan växa och krympa över tiden. I bilaga 2 finns en tabell med befolkningen i Gävleborgs kommuner vilket gör det möjligt att räkna upp värdena till totala kostnader och intäkter.
Frågorna
1. Hur mycket skattepengar får välfärden såsom skola, vård och äldreomsorg i Gävleborgs län år 2013 jämfört med 2005?
Kostnaderna för skola, vård och äldreomsorg delas mellan kommunerna och landstingen. Kostnaderna för de olika välfärdsområdena i Gävleborgs kommuner framgår av diagrammen 1 – 4 nedan. Landstingets kostnader visas i diagram 5. Sifferunderlaget till diagrammen finns samlat i bilaga 1. Statistiken är hämtad från kommun och landstingsdatabasen (KOLADA) och Sveriges kommuner och landsting.
2. Hur stora är skatteintäkterna i Gävleborgs län 2013 jämfört med 2005?
I diagrammen 6 och 7 redovisas skatteintäkterna samt de generella statsbidragen och utjämningen då dessa kan betraktas som skatteintäkter även om de kommer från staten. Underlaget till diagrammen återfinns i bilaga 2.
3. Hur mycket av skatteintäkterna går till rättsväsendet i Gävleborg 2013 jämfört med 2005?
Rättsväsendet är inte ett kommunalt ansvarsområde utan ligger på staten. Anslaget till rättsväsendet uppgår till cirka 40 miljarder, varav polisorganisationen står för ungefär hälften. Hur dessa utgifter fördelar sig på länen har utredningstjänsten inte kunnat finna någon statistik på. Däremot finns uppgifter på antalet anställda inom polismyndigheterna fördelat på län. I diagram 8 och 9 visas antalet anställda i Gävleborg under perioden 1999-2012. Sifferunderlaget finns redovisat i bilaga 3.
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!