Framtidsseminarium med Manpower
25/5, 2012 kl. 15:52Torsdagen den 24 maj bjöd ManpowerGroup in till framtidsseminariet ”Mellan Luther och Latte”. Mats Lindgren, vd på Kairos Future, berättade om framtidens utmaningar för svenska företag med fakta från Manpower Work Life, nordens största arbetslivspanel.
Daniel Kraft från Manpower öppnade seminariet med att hälsa alla välkomna innan han lämnade över till Manpowers informationschef Hans Makanader. Hans startade med att berätta om de fyra största globala trenderna på arbetsmarknaden just nu. Han tog upp problemen med den stora kompetensbrist som många brottas med och berättade hur många företag just nu specialiserar sig in i det oändliga.
– Jag fick höra om en ingenjör på BMW vars enda ansvar är ljudet som blir när man stänger en bildörr, berättade Hans med glimten i ögat.
En annan av trenderna som nämndes var individernas alltmer varierande behov. Det finns just nu fyra generationer med stora olikheter i preferenser och livsstil. Hans pratade även om den tekniska utvecklingen och dess hastighet innan han lämnade över till dagens föreläsare Mats Lindgren, vd och grundare av Kairos Future.
Under seminariet presenterade Mats konkret fakta som visade hur kreativitet och effektivitet kan utvecklas parallellt i företagen.
– Om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills kommer fem dagar år 2025 vara lika händelserika som hela 1900-talet, citerade Mats fysikern Theodore Modis.
Mycket statistik presenterades gällande vad som effektiviserar arbetsplatser. När anställda behöver koncentrera sig riktigt hårt så stänger de in sig, eller går till en speciell plats alternativt sätter på musik i hörlurarna. Mats berättade att det kanske inte är nödvändigt alla gånger att ha en fast arbetsplats utan att många mår bra av att kunna förflytta sig med jobbet och välja arbetsplats utifrån arbetet som ska göras. Men allra bäst arbetar de flesta hemma. Hela 58 % hade i undersökningen angett att de är mer effektiva hemma än på kontoret. Till och med arbete i sängen har uppgetts mer effektivt än kontorsarbetet.
Medarbetarna har även de en viktig roll för effektiviteten på en arbetsplats. Undersökningarna visar att de med gemensamma intressen arbetar mer effektivt. Jämställdhet har även det en positivt effekt på arbetet. Mats rekommenderade två eller fler fikapauser varje dag där det både finns plats för gemensamma intressen och problemlösning. Undersökningar visar att de med två eller fler fikapauser per dag jobbar mycket mer effektivt än de med få eller inga fikapauser.
– Men någonstans verkar nyckeln just nu var att skapa så många ”aha” per tidsenhet som möjligt. Hur kan vi göra våra arbetsplatser till tankefabriker istället för produktionsenheter? Alla arbetsplatser ska inte göra det här men många har nytta utav det. Så hur får vi våra arbetsplatser att bli sådana här ”kreffektiva” tankefabriker? En annan fråga är att gör det någon skillnad om arbetsplatsen är ett drömjobb eller inte? Ja, en skillnad är att medarbetarna kommer bli mer svårstyrda och besvärliga. Det visar alla undersökningar! De som upplever att de har drömjobbet är mer jobbiga att ha som medarbetare. Men samtidigt så är de mest motiverade och engagerade.
Bland drömjobben är det personalchef som toppar de flesta listorna. Bland de unga har det skett en ändring på bara några år från yrken som fotograf och författare till drömjobb som lärare, professor och läkare. Däremot poängterade Mats att drömjobben faktiskt finns överallt och att det är väldigt individuellt. Spänning och utveckling är de två viktigaste faktorerna som karaktäriserar ett drömjobb hos de flesta. Vanligaste anledningen att anställda lämnar sin arbetsplats är att de inte utvecklas, medan en dålig chef kommer på andra plats.
Samtidigt som många i undersökningen ansåg att man nådde sin absolut bästa arbetstopp när man är 44 år gammal så var det mycket som talade för att man arbetare mer effektivt som äldre än yngre.
– En vanlig missuppfattning är att många vid 55 skulle ”växla ned” men enligt undersökningen visar det snarare att många väljer att ”växla om”, berättade Mats. Många byter jobb eller testar nya arbetsuppgifter.
På plats fanns Gävles lokala arbetslivspanel med Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson, Länsförsäkringars vd Tua Holgersson och Annica Lidén, personalchef för Gävle kommun. De bidrog med sin personliga åsikter i ämnet och kommenterade det som Mats berättat om under föreläsningen.
– För mig fastnade verkligen ordet ”kreffektivitet”, berättade Annica Lider. Nu med generationsväxlingen när 40-talisterna ska ut och 90-talisterna ska in kommer det vara riktigt användbart. De unga vill ha kreativitet samtidigt som de vill veta vad som förväntas utav dem. Det är ett ord som rymmer väldigt mycket!
– En ny kunskap var det här med att jämlikhet skapar effektivitet, sa Tua Holgersson. Vi har nog trott att det inte skapar kreativitet. Vi har alltid tänkt när vi satt ihop våra team för projekt att vi ska fylla ”bohemskvoten”, ”Zlatankvoten” och ”bögkvoten”. Vi har varit rädda för att vi har varit för lika.
På Manpower har de erfarenhet av att jämställdhet och gemensamma intressen hjälper företaget att arbeta mer effektivt. De är jämnt fördelade mellan kvinnor och män och har även många med ett gemensamt idrottsintresse.
– Något annat som är väldigt intressant är sociala mediers revolution, berättar Mats Reidler, som är affärsområdeschef på Experis. För tre år sen var det 49 % som uppgav att de använde Facebook, idag är den siffran 80 %. Där bör man även se till att 78 % anser att det är okej att använda Facebook på arbetstid. Jag läste faktiskt nyligen i Dagens Industri att det var ett företag där de förbjudit mailanvändandet då det drog ner på effektiviteten. Istället uppmanades alla att använda Facebooks chattfunktion!
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!