Fotboll -forskningsrön och tillämpningar
23/10, 2010 kl. 17:45Under två dagar fick fotbollen fullt fokus på Bosön i Stockholm-Lidingö när GIH och Centrum för Idrottsforskning, CIF för första gången anordnade en Forskningskonferens om Fotboll.
Mark Williams från Liverpool avslutade avsnittet beteendeforskning med sin föreläsning om utvecklad förmåga och att träna för att vinna som elitspelare.
Sv.Fotbollsförbundets Helena Anderson berättade om sin forskning om effekten av bedriva återhämtnings-träning inom damfotbollen. Barcelonas Julio Tous, Marcello Iaia från Manchester United och Francesco Benazzo från Inter talade under temat fotbollsfysiologi om styrka, snabbhet och skadepreventiv träning. Paul Balsom, Sv Fotbollsförbundet, avslutade med frågeställning om att göra skillnad genom forskning. Per Tesh från GIH modererade.
Moderatorn, forskaren och fotbollsläkaren Jan Ekstrand från Lindköpings Universitet presenterade torsdagens tema om fotbollsskador med att fråga hur farligt det är att spela fotboll ur skadesynpunkt jämfört med att gå till ett annat högriskjobb.
Carl Askling från GIH föredrog sin nya uppmärksammade studie om skadeprevention och rehabilitering av hamstringsskador.
Martin Hägglund och Markus Wallden från Linköpings Universitet höll korta föreläsningar om återfallsskadan inom svensk och europeisk fotboll och om korsbandsskadan fortfarande är ett hot mot karriären. Magnus Forsblad fortsatte på ämnet korsband och skador med att berätta om Korsbandsregistret där flera klubbar i dom olika toppligorna världen över anmäler sina knäskador. Doktoranden och tidigare fotbollspelaren Karolina Kristensson redogjorde för forskning om konstgräsets inverkan ur ett skade- och skadepreventivt perspektiv.
Jon Karlsson, en av två ortopedläkare i IFK Göteborg berättade om organisationen av det medicinska teamet i klubben. I jämförelse med andra svenska klubbar och internationella storklubbar skiljer sej dom medicinska arbetslagen åt. Fotbollskadetemat avslutades med en gemensam frågestund med inblandade föreläsare för att sammanfatta ämnet skador.
Ny moderator för temat om Barn, ungdomar och samhälle var Håkan Larsson från GIH. Först ut i sin presentation var Jesper Fundberg som i sin forskning följer ungdomsproffs som lämnar Sverige för att prova lyckan på egen hand i unga år. Ur samma perspektiv men från en fars betraktelser berättade fotbollspappan Mike Guidetti om sitt förhållande till fotbollen och sin son John Guidetti som spelar fotboll i Manchester City med en tydlig målbild att bli bäst i världen.
Efter Mike Guidetti och dagens längsta applåd pratade Peter Landström från Sv.Fotbollsförbundet och Karin Grahn från Göteborgs Univeristet om utbildningsmaterial för Fotbollens spela, leka lär. Karin har i sin rapport tittat på Fotbollsförbundets
material utifrån hur fotbollstjejer och fotbollskillar framställs inom tränarutbildningens läromedel. Avslutningen för dagen och hela konferensen hölls av Matthis Kempe-Bergman från GIH i en presentation av Idrottslyftet för barn och ungdomsfotbollen.
Centrum för Idrottsforskning har sammanfattningsvis efter sin första Forskningskonferens för Fotbollen fått en uppgift att återkommande hålla Forskningskonferenser för Svensk idrotts utveckling när det gäller barn och ungdomar, prestation och utveckling, skador och skadeprevention, grenspecifikt ur flera perspektiv, med forskningsrön och tillämpningar.
All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!