Företagsklimatet i Gävle
28/4, 2010 kl. 23:39Ända sedan svenskt Näringsliv började mäta företagsklimatet i Sveriges kommuner har Gävle hamnat långt ner. Förra året gav Gävle kommun SCB i uppdrag att göra en egen enkät för att se om resultatet skulle bli annorlunda. Tyvärr blev det tvärt om - enkäten visade att företagsklimatet var ännu sämre än som Svenskt Näringsliv redovisar. Frågan är om det blivit bättre?
- Företagen anser att de passerat lågkonjunkturen enligt företagarpanelen, vilket visas av att 16 procent av de tillfrågade har fler anställda idag jämfört med förra året, sa Lars Beckman. Dessutom tror en fjärdedel att de skall ha ännu fler anställda om 6 månader!
Svårigheter att få banklån är ett moln på företagarhimlen. 11 procent av de tillfrågade hade fått avslag på låneansökningar man trodde skulle godkännas. 18 procent har dessutom fått sämre villkor för befintliga lån! Det här påverkar möjligheterna att investera och därmed också förutsättningarna för nyanställningar visar företagarpanelen.
Den enkät om företagsklimatet som Svenskt Näringsliv genomför görs samtidigt över hela landet med samma frågor till alla. "Hur upplever du att ... (service, skola mm) är i din kommun" och man betygsätter med 1-6, ett är lägsta betyg, 6 högsta. Varje företag har en ”röst” i enkäten, stora som små. De flesta företagen är små och medelstora eftresom urvalet speglar hur det ser ut i antal. Samma frågor får också ledande politiker i kommunerna svara på. Ledande politiker (kommunstyrelse mm) får samma enkät, men deras svar är genomgående mer positiva än företagarnas. Företagarnas betyg på Gävle (politikernas inom parentes):
• Service: 3,0 (3,7)
• Konkurrens från kommuner och landsting: 2,8 (3,5)
• Dialog: 2,9 (3,4)
• Sammanfattande betyg: 3,0 (3,6)
Gävle kommuns betyg är sämre än tidigare medan Ockelbo ökar mest.
Från årsskiftet kan man anmäla illojal konkurrens till Konkurrensverket och just nu granskas Landstingets Företagshälsovård, men fler anmälningar kan väntas med tanke på det låga betyget.
Brist på kvalificerad arbetskraft är också påfallande i regionen och gäller alla typer av jobb, från dem med lägsta till högsta kvalifikationer. Det handlar inte enbart om utbildning utan också om yrkeserfarenhet.
- Bra företagsklimat leder till låg arbetslöshet, sa Lars Beckman. Ett dåligt företagsklimat leder till att investeringar och nyetableringar i stället görs på orter med bra företagsklimat.
Bättre dialog efterlyses av företagarna:
• Skapa mötesplatser för information, dialog och inspiration
• Förlägg möten ute på företag
• Ta fram näringslivspolicy i samarbete med företagen
• Släpp in näringslivet i styrelser och arbetsgrupper
• Synliggör företagandet i kommunen
Lars Beckman aviserade också att Svenskt Näringsliv startar sin största satsning någonsin, "Släpp in Framtiden" och man kan nu anmäla sig på http://www.slappinframtiden.se.
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!