Ekonomiprofessorn Micael Dahlen får årets Mensapris
29/5, 2017 kl. 09:42Föreningen Mensa Sverige utser varje år en vinnare av Mensapriset som syftar till att uppmuntra någon vars gärning identifierar och främjar mänsklig intelligens. I år går priset till ekonomiprofessorn Micael Dahlen.
- Jag har så många olika bollar och tankar i mitt huvud som kan bli till spännande möten. Men jag växte upp i en tid när det endast fanns ett rätt i skolan. Det gjorde att jag kunde bli sittande i ett eget klassrum för att inte störa de andra. Så jag försökte under många år få bukt med det. Det var inte förrän jag förlikade mig med detta som jag kunde nå ett framgångsfullt koncept, säger Micael Dahlen.
Micael Dahlen är född 1973 och är ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Det är dock inte ett intresse för pengar som gör att han forskar och utbildar i affärs- och värdeskapande med utgångspunkt i konsumentbeteende, utan hans nyfikenhet på människor. Han har publicerat vetenskapliga artiklar om kreativitet, innovationer, varumärken, media och socialpsykologi, samt skrivit ett antal böcker, varav ”Kaosologi”, ”Monster” och ”Nextopia” är de mest kända. Han har vunnit ett flertal utmärkelser, bland annat Ranked Top Speaker No 1. Sweden, Emerald Literati Network Award for Excellence, Handelshögskolans forskningspris, Årets supertalang inom akademien (VA), nominerad till business professor of the year av The Economist m.fl. Den 27 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Eskilstuna.
- Att få det här priset betyder jättemycket för mig och gör mig barnsligt uppspelt. Det är första gången jag får ett pris som jag tror direkt har att göra med studsbollen av alla tankar och idéer i mitt huvud. Tidigare pris som jag har mottagit har mer känts som att jag har fått trots detta. Jag känner att jag delar priset med den lilla kille som jag var för länge sedan, säger Micael Dahlen.
Micael föreläser till största del internationellt och för flertalet branscher inom näringslivet, ideella organisationer, politiker och skolor. Hans bästa råd för att lyckas med affärer precis som med politik eller allt annat i livet är att inte bara skapa pengar utan värde. Att inte alltid separera sådant som har att göra med yrke och ekonomi och privatliv och välmående.
- Jag har fått en tydligare och mer omhuldande bild av vad Mensa gör nu när jag träffat flera människor från föreningen. Det handlar mindre om att sätta diagnos eller ett iq-värde för sakens skull, utan istället få ett grepp om saker som flera brottas med, att hitta ett sätt att göra av sina möjligheter, säger Micael Dahlen.
Högupplösta bilder hittar ni här: http://www.micaeldahlen.com/bio-pics/
För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige:
talesperson@mensa.se
070 920 45 50
Om Mensa:
Mensa är en förening för dem med uppmätt intelligens högre än 98 % av befolkningen. Föreningens syfte är att sprida kunskap om intelligens och se till att den kommer alla människor till godo, samt att uppmuntra till forskning kring ämnet. Mensa verkar även för att skapa intellektuellt och socialt stimulerande sammanhang för sina medlemmar. Mensa finns över hela världen och har över 5 500 medlemmar i Sverige. http://www.mensa.se
Om Mensapriset:
Mensapriset i sin nuvarande form instiftades 2013 och har sedan dess delats ut till Katarina Gospic, hjärnforskare som jobbar för att sprida kunskap om hjärnan, Ronnie Gardiner för rehabiliteringsmetoden RGM, en mental träning med musik och rytm för de som drabbats av stroke, KomTek som jobbar för att sprida kunskap om teknik och entreprenörskap, Parkinson eller MS, samt Anita Kullander, skolpsykolog som fokuserar på särbegåvade barn. Mensapriset har tidigare även röstats fram 1996 – 2003.
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!