Det första året som drogfri och nykter är min största framgång
30/9, 2009 kl. 13:59Mia Törnblom, 42, är tidigare missbrukare, men nu en framgångsrik livscoach. När man träffar henne tar man inte i hand, man kramas och känner livsglädjen.
I dagarna släppte Mia sin femte bok ”Du äger”.
Nu 13 år senare är hon livscoach. Mia vill ge hopp och inspiration med enkla tips. Hon har skrivit fyra böcker om självkänsla, eget TV program och föreläsningar för personlig utveckling i företagsledningar, ungdomar på glid och på fängelser. Mia har gett ut fyra böcker och den femte kommer inom kort och handlar om ungdomar ”Du äger”.
Hur har du lyckats med denna förändring av ditt liv?
- Smärtan när jag insåg hur jag hade sårat mina nära och kära med lögner. När det gör tillräckligt ont, då är vi villiga att göra en förändring. Det var när polisen tog mig en sista gång och jag fick komma på ett behandlingshem, då blev jag avtänd (missbrukare som helt har avbrutit sitt narkotikamissbruk, reds. anm.) Jag valde att överleva eller att dö i mitt missbruk. Det första året som drogfri och nykter är min största framgång, nu vill jag berätta om konsten att hitta sig själv. Vilket jag gjort. Jag skiter i att ångra, det leder ingen vart, jag har gjort det efter min bästa förmåga. Jag ställer till det fortfarande, men det är en del av livet. Det är så för många innan en förändring sker. Nu älskar jag chokladtårta och är nöjd med att jag har ”girlanger” runt magen.
Kan man jämställa dig med en terapeut eller psykolog?
- (Skratt) Nej, jag känner mig själv som en som fått förmånen att fått en andra chans till livet. Att kunna vara med och påverka hur mitt liv ska vara, och att jag lyssnar till det jag själv vill. Jag ser mig mer son en tränare.
Varför blev det just om konsten att hitta sig själv?
- Det började som en hobby. Jag började med att bjuda in några vänner som ville få vägledning och jag berättade min livshistoria. Jag åkte runt på skolor och såg att man lyssnade på mig. Fick höra om att man kunde bli föreläsare och så blev jag det på heltid. Jag kommer från en helt normal uppväxt på Kungsholmen med älskvärda föräldrar, men jag insåg att jag hade bra självförtroende, men att min självkänsla har varit låg.
Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende?
- Att vara och göra! Vi tror inte att vi är det vi gör för det blir för jobbigt. Vi duger som vi är, det är självkänslan. Självförtroendet är något vi gör.
Kan vi alla komma till den insikten?
- Alla har en självkänsla men många har en ganska svag sådan. Det gäller att träna den, hela tiden. Försök att tänka ” jag är en skit som gör så gott jag kan”. Tycker man inte det själv så, ljug för dig själv och intala dig själv. Vi har 65.000 tankar per dag. 95% av dessa tankar, tänkte vi igår…5% av dina tankar är nya. Använd dessa till att vända på ditt beteende.
Är det bra att tycka synd om sig själv?
- Sorg skriver jag mycket om i min kommande ungdomsbok, för det är så viktigt. Vi får inte lära oss vad sorg är. Vi säger ” var inte ledsen”, det är så idiotiskt. Klart man ska vara ledsen. Självömkan är också bra, men inte i för långa stunder för då blir det en martyrkappa. Men lite då och då behöver vi alla, men man ska inte fastna i det.
Hur känner du när du ser knarkare i Stockholm?
- (Skratt) Ibland känner jag dessa ju. För mig är det lättare. Jag förstår ju. Du ska veta att jag fortfarande går på 12-6 möten (avvänjningsmöte, reds anm.) för jag kommer aldrig att bli fri, på så sätt att jag är botad. Jag kan däremot se till att aldrig mer behöva knarka. Jag åker runt på behandlingshem och fängelser för att försöka ge hopp, och det gör jag ideellt. Jag tar bra betalt för mina föreläsningar av företag för att just kunna arbeta ideellt.
Har du fått något återfall?
- Det har jag varit befriad ifrån. Man får inga återfall, men man kan ta återfall. Jag vet att jag har varit väldigt torsk och nere och inte velat att det ska ske igen. Jag har sökt hjälp och varit ambitiös att ta hand om mig själv. Jag behöver inte ens alkohol för at må bra längre.
Ser du hela tiden någon som mår dåligt?
- Nej, jag tänker inte så. En del tror nog det men det funkar inte så. Jag tycker aldrig synd om andra människor, jag tycker däremot om och känner för andra människor.
Mår vi sämre idag än tidigare?
- Det är tuffare idag för det finns så mycket att välja att spegla sig i. Det krävs mer självkänsla hos individen för hantera livet, på livets villkor. Förr blev man brandman och förblev det hela livet. Idag har vi oändliga möjligheter. Bara det är tufft.
Har du någon fritid?
- Jag gillar att njuta. Ibland innebär det att jag ser en film, ibland en god middag med vänner. Jag har sällan inbokade saker när jag är ledig. Vill hellre vakna upp och känna ”vad har jag lust med idag”. Realistiska förväntningar på mig själv. Att vara närvarande är viktigast.
Är du den som pratar mest på en fest?
- Nej, absolut inte jag är en god lyssnare. Visst, många pratar med mig men jag är mig själv hela tiden. Ingen förväntar sig något. Någon journalist frågade hur jag är privat? Herregud, jag är den jag är, oavsett om jag föreläser, skriver böcker eller är på fest.
Hur är du själv som person?
- Jag är lat och slarvig. Det händer lika mycket i mitt liv som hos andra. Jag kan ta mig ur det. Har jag sorg så är jag ledsen och visar det och tvärtom. Visst jag kan vara låg en hel dag, om de hänt något väldigt speciellt. Skulle jag vakna och känna att ”idag har jag inget att ge”, då ställer jag in min föreläsning.
Du har gjort TV shower, varför inte en egen radio show?
- (Här lyser Mia upp) Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att göra en radio show.
Vilken musik skulle du då vilja spela?
- Jag är disco tjej, så mycket discomusik och lite Meja och lite Journey.
Dina bästa tre tips för att må bättre?
- Att inte jämföra sig med andra
- Få bort dina gamla tankar, låt inget bosätta sig i ditt huvud
- Lek mer, livet är så allvarligt ändå
Text: Benny Carlsson
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!