Armträning kan förbättra uthålligheten
13/1, 2012 kl. 10:30
Friska uthållighetstränade individer utnyttjar bara 35 procent av musklernas förmåga att ta emot och använda syre under träning.
Hur mycket hjärta, lungor och blod syresätter kroppen är viktigt för den som konditionstränar. Hur bra musklerna är att ta emot syre är en annan viktig faktor för god prestation. På Norges Idrottshögskola identifierar man i en ny avhandling att armarna inte har kapacitet att ta emot det syre som kroppen försörjer dom med. Musklerna kan ta emot mycket mer syre från blodet än vad dom gör vid löpning, skidåkning eller cykling. Det kan innebära att musklernas kapacitet är viktigare för uthålligheten än vad maximal syreupptagning är när det gäller att förbättra uthålligheten. Genom att träna musklerna ökar förmågan till blodgenomströmning samtidigt som nyttjandegraden av tillfört syre ökar. Under intensiv stakåkning använder åkaren benen i större utsträckning. När armarna inte klarar av att ta emot tillräckligt med syre fördelas istället syret till benen när det blir jobbigt. Det sänker kraften och frekvensen i stakåkningen. Enligt studien åtgärdas detta genom vältränade armmuskler. Fynd från tidigare gjorda undersökningar visar att upptaget av syre i armarna inte skiljer sej i någon utsträckning mellan uthållighetstränade och normalt fysiskt aktiva människor. Åldern spelar heller ingen roll. Är armmusklerna inte tränade för att ta emot syre så spelar det mindre roll vilken kapacitet som hjärtat, lungorna och har. Friska uthållighetstränade individer utnyttjar bara 35 procent av musklernas förmåga att ta emot och använda syre under uthållighets-träning. Rådet till alla som utövar någon form av uthhållighetssport är därför att träna musklernas förmåga att ta emot syre för att förbättra uthålligheten.
Norges Idrottshögskola
Niclas Carlson
Leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Från Gävle, Gästrikland
Medlem sedan 2009-05-08
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer