Tävlingen som arrangeras av Movexum och Sandbacka Science Park pågick i Gävleborg 15 mars-18 april och fick in 43 bidrag. Efter att juryn gått igenom högen av kreativa idéer har två vinnare utsetts, en i kategorin bästa produkt och en för bästa tjänst.
Idén som tar hem priset för bästa tjänst kommer från Angelica Smedberg. Sisterhood är en molnbaserad app som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att dokumentera det dom upplever på ett säkrare sätt. Likt en dagbok kan användaren samla text, bilder, video, ljudfiler och andra dokument på ett och samma ställe. Genom appen förbättrar vi kvinnans bevismaterial och ger henne en röst i rätten.
- Jagharenidé är ett fantastiskt initiativ för att uppmärksamma och stärka innovation i Gävleborg. Jag är oerhört tacksam att ha vunnit priset "bästa produkt" och jag hoppas att Sisterhood snart kan börja hjälpa våldsutsatta kvinnor i Gävle, Sandviken och alla andra kommuner runt om i Sverige, säger Angelica.
Idé för bästa produkt kommer från Ronny Björling som grundat RGB Progressus vilken är en utbildning riktad mot alla som använder bilen i tjänsten. Med sin tjänst vill Ronny verka för större säkerhet, miljötänkande och ekonomi i trafiken, framförallt inom yrkestrafiken. Dessa mål stämmer väl överens med flera av de globala hållbarhetsmålen som var ett viktigt kriterie för att utse en vinnare i Jagharenidé. Ronny har arbetat som trafikskolelärare, för både B-körkort och för tung trafik, i Söderhamn i drygt tio år och har fått sin idé genom sin erfarenhet i yrket.
- Jag är lite av en uppfinnare och har genom åren testat en rad idéer i olika form. När jag ser ett problem eller utmaning vill jag gärna ta tag i det och hitta en lösning” säger Ronny.
De båda vinnarna får affärsrådgivning och konsultstöd till ett värde upp till 25 000kr vardera för att fortsätta utveckla sina idéer vidare.
Johan Mellström, projektledare på Movexum och tävlingsansvarig jagharenide.nu, är nöjd med utfallet av tävlingen.
- Det långsiktiga målet med tävlingen var att främja entreprenörskap så att hela länet förblir levande och att fler Gävleborgare startar företag. Vi fick in tävlingsbidrag från många kommuner i regionen och vi så glada över det stora engagemang som tävlingen medfört, säger Johan.
Samtliga som lämnat in ett tävlingsbidrag kommer att kontaktas för att få möjlighet att utveckla vidare sin idé.
Kontaktperson: Johan Mellström, Johan.mellstrom@movexum.se eller + 46 73 976 82 73
För mer information se https://jagharenide.nu
https://movexum.se
Fakta
Jagharenidé är initiativet som på sikt ska bidra till en mer levande landsbygd, nya entreprenörer och fler företag i Gävleborg. Tillvägagångssättet består av en idétävling där länsbor i alla Gävleborgs kommuner uppmuntras att testa om de idéer de gått och klurat på går att förverkliga. Tävlingen har sitt ursprung i Västernorrland där konceptet initierats och framgångsrikt drivits av företagsinkubatorn Bizmaker under ett flertal år. Tävlingen har två olika kategorier; Bästa Produkt och Bästa tjänst. Alla tävlingsbidrag screenas av Movexum tillsammans med utvalda samarbetspartners och en jury bedömer och utser sedan vinnarnaVinsten i de två priskategorierna är stöd och affärsrådgivning från experter värt upp till 25 000 kronor per vinnande bidrag. Det kan vara allt från coaching i marknadsföring, ekonomistöd, juridik, teknikkunskap eller annan expertis som är anpassad efter de vinnande bidragen. Tävlingskriterierna som bedöms är bland andra hur nyskapande idén är och hur hållbar är den. Under hösten kommer en digital prisceremoni att anordnas där vinnarna från såväl Västernorrlands som Gävleborgs län uppmärksammas.
Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat.
Vi erbjuder affärscoaching, rådgivning och arbete med beprövade startup-metoder och utforskar tillsammans med idébärarna deras idéers potential och tilltänkta marknad. För idéer som befinner sig i väldigt tidiga stadier har vi utvecklingsprogrammet Boost Chamber och för idébärare som kommit lite längre med verifieringen av sin idé erbjuder vi vårt inkubatorprogram.