Ett stort kliv i inkluderingsprocessen togs idag då ParaInnebandy blir en del av Svensk Innebandy och den ordinarie tävlingsverksamheten i vår region. Gästriklands Innebandy-, Dalarnas Innebandy-, och Dalarnas Parasport- och Gävleborgs Parasportsförbund har sedan länge tillsammans arbetat för att se över förutsättningarna för Idrott och Innebandy för personer med funktionsnedsättning. Tidigare säsonger har verksamheten legat utanför Svensk Innebandy och dess paraplyverksamhet något det nu blir ändring på. Från och med hösten 2019 erbjuder organisationerna i samverkan en serieverksamhet med tre olika divisioner för denna målgrupp.

- För oss är det viktigt att kunna garantera alla människor, oavsett förutsättningar möjlighet till en meningsfull fritid och också erbjuda kvalitatva aktiveter, säger Michael Parment ordförande i Gästriklands Innebandyförbund.

För föreningarna innebär det inte så stora organsatoriska skillander till en början, kortsiktigt kommer man som entusiast att kunna följa matcher och resultat på samma gemensamma plattform som övriga Innebandysverige samt kunna ta del av information på samma väg. På längre sikt är målsättningen att fler lag och föreningar skall starta.

- Vi skall tillsammans administrera verksamheten så effektivt som möjligt, så resurserna kan gå till föreningarna genom att stötta så lokalt och nära som möjligt. Förhoppningsvis kommer vi inom kort kunna erbjuda verktyg som gör att fler kan börja och utveckla sitt idrottande, säger Jakob Westerlund, koordinator för Innebandyförbunden.

Den 5:e oktober intas lugnet i Falun, då tre klasser skall divisioneras, första och andra klassen spelas med lite svårare motstånd på full plans storlek och den tredje på mindre plan samt med färre spelare. Sedan följer totalt sex sammandrag under säsongen där lag från hela Gävleborg och Dalarna kommer göra upp i matcher emellan.

För Gästriklands Innebandyförbund är detta ett steg i rätt riktning mot visionen att bli folksporten för alla. Med en tydlig värdegrund där alla skall vara välkomna krävs det att man är nytänkande, modig och öppen för samverkan för att hitta fler gynsamma vägar. Förbundet vill att så många som möjligt skall stanna kvar inom idrottsrörelsen så länge som möjligt, i en så bra miljö som möjligt och då är para-idrotten en viktig målgrupp att arbeta med.

Idag finns det tre lag som bedriver verksamheter för målgruppen i Gästrikland, det är KF Heros, årets förening på Idrottsgalan i Gästrikland 2019, Sandvikens AIK där man går under namnet Snilleblixtarna och Gränssprängarna, tidigare i IK Sätra och nu i Gävle GIK. För Innebandyförbundet är det viktigt att öka kunskapen om målgruppen hos övriga inom rörelsen samtidigt som frågorna måste dedikeras resurser. I många fall är också målgruppen ensam, med mindre föräldrar- och ledarunderlag blir ofta engagemanget en tung belastning för redan hårt belastad förening och organsaition.

- Vill man ta inkldueringsfrågan på allvar, och stå för det vi säger att alla skall kunna vara med, då måste vi göra det enkelt för föreningarna att vara med och öka deras möjligheter. Att den adminsitrativa delen flyttas över till Innebandyförbundet är bara den första delen i arbetet, nu inleds ett arbete att bygga en organisation som kan ta verksamheten till en ny nivå, - Michael Parment.

- Vi är just nu glada och stolta att konceptet är klart, men det är bara en grundbult, vi ser det som en milstolpe, men vi har mycket kvar i arbetet men det ger oss kraft att tillsammans med föreningarna nu se vad som blir naturliga steg i utvecklingen.

Mer att läsa om verksamheten kan ni läsa här: https://innebandy.se/gastrikland/inlaegg/lista/inbjudan-till-gavle-dalaserien-parasport-2019-2020/