Playday en dag för rörelse och glädje på sportlovet förvandlade under torsdagen hela Gavlehov till en gigantisk fritids- och aktivitetsgård, där det finns möjlighet för lediga barn att testa på många olika aktiviteter, helt kostnadsfritt.

Uppskattningsvis var cirka tusen barn på besök, allt från dans, ponnyridning, ishockey, paraidrott, gymnastik, scouting, friidrott och många fler aktiviteter fanns att prova för barn som ville prova nytt eller mer på Sportlovet.

På kort sikt har Playday som mål att erbjuda just en härlig aktivitetsdag, för en del är sportlov förknippat med fullt med möjlighet och ett stort utbud, något som inte alls är signifikant med allas vardag. Skollov kan också betyda överflöd med fritid, sämre förutsättningar för en god kost och sömn vilket också kan få till konsekvens att barn hamnar i utanförskap. Därför är fritidsaktiviteter viktiga och vägen in kan förhoppningsvis kortas genom initiativet Playday.

På den längre sikten är målet att öka rörelseglädjen och minska stillasittandet, rapporter från Riksidrottsförbundet visar att fyra av fem barn får för lite motion och rörelse. Ett barn som inte får tillräcklig rörelse i vardagen riskerar att få problem med sömn, kost och koncentration vilket också kan gå ut över skolresultat och den psykiska välmåendet. Nycklarna i det arbetet är att stärka föreningar och förbund i arbetet att ta emot barn- och ungdomar.

Ytterligare en utmaning är att nå målgruppen med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, för andra gången i rad genomförde Gästriklands Innebandyförbund sin egen aktivitet ihop med KF Heros och Gävleborgs Parasportsförbund. Förutom Innebandy fick besökarna prova på Elhockey och Rullstolsinnebandy.

Elhockey är en idrott som utövas främst av personer med rörelsenedsättning. Elhockey utövas i vanliga sporthallar och man spelar med en innebandyboll. För att ersätta den kraft i armar och ben som muskelsvaga saknar så finns en specialtillverkad elektrisk rullstol framtagen för elhockey. Man styr stolen med en form av joystick av samma typ som används på vanliga rullstolar. Elektroniken är trimmad, hastigheten är 14 km7timme vilket är det dubbla mot en permobil. Joysticken är också dubbelt så känslig som på en permobil. Längst fram på stolen sitter en klubba av plast som man dribbla med. Ett fyrpunktsbälte håller spelaren säkert på plats. Stolen har en låg tyngdpunkt som liknar väghållningen på en gokart.

I arbetet med att utveckla Playday 2.0 konceptet har initiativtagarna Brynäs IF och En Bra Start i ett fördjupat samarbete med Gästriklands Innebandyförbund, Gefle Gymnastik Förening, Gestriklands Fotbollförbund, RF-SISU, Brottsförebyggarna i Gävle och Gävle Kommun bjudit in föreningar, förbund och fritidsgårdar till en konferens efter aktivitetsdagen där man tillsammans diskuterade nyttan och effekterna med Playday 2.0.

För att lyckas med det långsiktiga målet, att stärka föreningarnas verksamheter att få fler barn och ungdomar att stanna kvar inom idrotten hela livet, behöver idrotten och alla fritidsaktiviteter samverka och föra dialog. Ett arbete där Playday hittills har fått stoltsera som flaggskeppet, en aktivitetsdag fullt med kostnadsfria meningsfulla sporter och aktiviteter att prova på.

Läs mer på: http://innebandyforall.se