Inom projektet sker bland prova på verksamheter, idrottspolitiskt påverkansarbete, föreningsutveckling men också en satsning på att ta fram en ny ledarutbildning som kommer att appliceras som påbyggnad på Innebandyförbundets befintliga ledarutbildningsstruktur. En utbildning som under hösten 2020 har polit-provats i Gästrikland. Innehållet handlar om glädjen i ledarskapet, definitioner inom parasport, tillgänglighet och miljö samt en del ”case” som deltagarna får diskutera runt gällande det inkluderade ledarskapet. Utbildningen är sedan tänkt att vara gränsöverskridande och öppna upp för fler idrotter och vara en inspirerande väg för samverkan för mer tillgänglighet för parasport initiativ. För initiativtagarna är det viktigt att vara vägvisare men också ge möjlighet för fler föreningar och idrotter att kunna bedriva fritidsaktiviteter på lika villkor. Förhoppningsvis kan utbildningen ge fler synergier genom att öppna fler forum för samverkan och dialog.

- Vi haft ett bra år, trots pandemin får man ändå säga, det är smått otroligt vad mycket verksamhet och vilka positioner vi har tagit, trots det mycket speciella läget. Nu ligger fokus på att utvärdera och sammanfatta och staka ut riktningen för 2021, det gäller att inte slappna av utan våga ha mod att ta nästa steg och avsätta resurser. Arbetet kan inte stanna av, säger Jakob Westerlund, Gästriklands Innebandyförbund.

I arbetsgruppen och projektet fortlöper också arbetet med att sätta Parasporten på kartan och erbjuda fler nationella och internationella forum för utveckling. I maj var Fair Play Games 2020 planerad, en Parainnebandyturnering med syfte att behålla så många som möjligt inom idrotten med så bra kvalité som möjligt. Nu hoppas vi att omvärlden tillåter att satsningen växer till med sikte på våren 2021 istället då rådande omständigheter tyvärr har omöjliggjort satsningen under 2020.

Ett annat stort initiativ under samma radar i projektet är World Cup Volt Hockey, där vi med stora ögon fick bevittna Pregames under oktober 2020. Förhoppningsvis där också, om omvärldsläget tillåter så kan vi utirfån ursprungsidén kunna genomföra världens bästa Elhockey på riktigt 2021. Med lag från Sverige, Norge, Danmark, Kanada och Tyskland vill vi förhandla Gavlehovsområdet till en arena för hela Elhockey i världsklass. Dessa två evenemang är en viktig del i projektet där dessa flaggskepp syftar till att skapa forum för utveckling. Föreningar och initiativtagare får träffas genom möten och konferenser där. Målsättningen är också att visa upp en paraverksamhet av den dignitet målgruppen förtjänar.

Elin Lund Jonsson Gävleborgs Parasportförbund, är mycket glad att kunna sammanfatta första året, och blickar mot 2021 med tillförsikt. - Förhoppningsvis kan vi hålla i och kunna fortlöpa på allvar in i 2021. Vi vill ta en position där inkluderingsarbetet blir på riktigt, därför ser vi satsningen som mycket viktig, kan vi vara med och skapa än bättre förutsättningar och bryggor för föreningarna i målgruppen så är vi en bra bit på väg.

Arbetet har fortlöpt under hösten, trots pandemin, i Hälsingland har vi sett Parainnebandy startats på riktigt, med en ordentlig organisation både i Bollnäs, Hudiksvall och Söderhamn. Vi har tillsammans representerat på de prova-på tillfällen som har kunnat genomförts på ett säkert sätt samt genomfört en rad konferenser och möten med temat en aktiv fritid för alla. Den stora pricken över i, då i samband med World Cup Volt Hockey Pre Games så bjöd RF SISU Gävleborg in till konferens på temat: "En aktiv fritid – hur ger vi alla det valet?".

Personer med funktionsnedsättning ska kunna välja en aktiv fritid, men finns förutsättningarna? I en debattartikel uppmanade också RF SISU Gävleborg tillsammans med Parasport Gävleborg och Gästriklands Innebandyförbund till samverkan för att förbättra villkoren.

Bilden: Elin Lund Jonsson Gävleborgs Parasportförbund, Ann-Gerd Bergdahl RF SISU Gävleborg och Jakob Westerlund Gästriklands Innebandyförbund.

Mer information finns på http://InnebandyForAll.se