I takt med ökad ålder försämras många av kroppens funktioner. VI kan motverka nedbrytning och försämring genom valet av livsstil. Det betyder vad vi äter, att vi ser till att motionera regelbundet, sköter nattsömnen och mår så bra det bara år i vårt sociala liv.

Motsatsen, det vill säga att stressnivån är för hög, att vi äter en sockerrik kost med mycket och fel sorts fett som ger viktökning, att vi struntar i att röra på oss och vi både röker och dricker för mycket alkohol, det är faktorer som skapar ohälsa.

Med tiden stelnar våra blodkärl och blir mindre elastiska, utan att vi direkt märker det. Det som händer över tid i kärlen är att om den hinna som finns på blodkärlens insida lagrar in skräp som sätter sig på kärlens väggar, så leder det till stela och trånga kärl med sämre cirkulation. Ju mer skräp, ju sämre fungerar kärlen vilket kan leda till hjärt-kärlproblematik.

Det finns ett tydligt samband mellan impotens och hjärt-kärlsjukdomar.

När blodcirkulationen inte fungerar som den ska då kan inte heller mannen få erektion, även om lusten finns där.

Många män undviker att söka hjälp för sina erektionsproblem. Det år både pinsamt och ett manligt misslyckande att inte kunna prestera, fast man vill.

Men att få fart på blodcirkulationen behöver inte vara svårt och är oftast lättare än man tror.

GÖRS AV BARKEN FRÅN EN FRANSK STRANDTALL

I Frankrike har man tagit till vara ett C-vitaminrikt ämne i speciell tall som växer vid havet. Ämnet är C-vitaminrikt och blev det som räddade sjömännen från skörbjugg under långa seglatser.

Men så började man studera innehållet i barken från tallen. Man malde barken till pulver och analyser visade att barkextraktet var en superstark antioxidant som var välgörande på flera olika områden.

Finländaren Jarmo Hörkkö har föreläst om det hälsobefrämjande extraktet från den franska tallen i över 30 år. Han säger:

– När mannen inte kan få erektion fungerar inte blodflödet som det ska. Extraktet som görs från barken ökar produktionen av kväveoxid som i sin tur förbättrar blodcirkulationen. Det gör dig mindre trött, men det är också det som gör det lättare för mannen att få erektion när han känner lust.

Redan för 70 år sedan ordinerades barkextraktet i Frankrike vid venös insufficiens. Det är ett tillstånd där klaffarna i venerna är defekta och blodet har svårt att flöda tillbaka till hjärtat. När man tar barkextraktet pycnogenol så sätter det fart på blodcirkulationen.

MORGONSTÅND INDIKERAR GOD HJÄRT-KÄRLHÄLSA

En vanlig fråga som män får efter 50 när de besöker läkare är hur morgonerektionen fungerar. Doktorns fråga har inget att göra med nyfikenhet om samlivet, utan är en första indikation på begynnande hjärt-kärlproblem.

– Det är när de små kapillärerna inte tillför penis tillräcklig med blod som män har svårt att få erektion. När blodcirkulationen fungerar som den ska då vaknar män med morgonstånd, förklarar Jarmo Hörkkö.

Även om erektion är något av en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser som baserar sig på att blodkärlen är friska, så kan man få igång blodcirkulationen på ett ganska enkelt och naturligt sätt.

Ett undantag är om problemen inte enbart fysiska förklaringar och beror på prestationsångest, stress och oro då ska man söka hjälp.

ETT AKTIVT SEXLIV LÅNGT UPP I ÅREN

För att mannen ska få erektion krävs det att sinnena stimuleras. Utan lust ingen erektion. Det är en känsla som tar form i hjärnan på grund av beröring, dofter, blickar och minnen. Det stimulerar nervbanorna och ökar kraftigt blodflödet.

Hur snabbt ett kosttillskott med pycnogenol verkar är omöjligt att säga. Det är individuellt och beror på hur länge blodflöde varit försämrat och i vilken kondition mannen i övrigt är.

– Det finns en studie på barkextraktet som visar att de har en positiv inverkan på förstorad prostata. Symtomen som att känna ett trängande behov att kissa minskade avsevärt, säger Jarmo Hörkkö.

– Att känna lust och att kunna ha sex har inte något med ålder att göra. Genom att se till att blodcirkulationen fungerar så är det inte något problem för män från 70 år och uppåt att ha ett aktiv sexliv.

NÄR KÄRLEN SLAPPNAR AV KAN BLODFLÖDET ÖKA

Effekten i blodkärlen av barkextraktet är bland annat att de verkar inflammationsdämpande. Det tätar läckande kapillärer och återställer elasticiteten.

Produktionen av kollagen minskar när vi blir äldre vilket kan göra kärlen svagare. Barkextraktet skyddar och stärker kollagenet och de små kärlen samtidigt som kväveoxidproduktionen ökar.

Då hålls kärlen hålls mer öppna eftersom det ger en avslappnande effekt på insidan. Blodflödet fungerar som de ska.

Tack vare att pycnogenol-extraktet vidgar kärlen bidrar det även till att förebygga blodproppar och sänka blodtrycket.

– För att få ännu bättre effekt så kan man samtidigt ta ämnet l-arginin som det finns gott om i nötter och vattenmelon. Då ökar kväveoxidproduktionen ännu mer vilket i sin tur stimulerar blodcirkulationen, säger Jarmo Hörkkö.

Om man tar hjärt-kärlmedicin ska man alltid kontakta sin läkare om man tänker göra en förändring.

Fotnot: Barkextraktet är idag kanske mest känt för sin goda effekt på astma och allergi. Det har även effekt på blodsockret, hårkvaliteten och huden.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige