I den pittoreska portugisiska hamnstaden Tavira, som kallas för Algarvekustens Venedig, bor Christer Ulfbåge och hans fru Birgitta under vintrarna sedan sju år tillbaka. Att det blev just Portugal var bara en ren tillfällighet.
– Birgitta och jag åkte på en golfresa till Portugal tillsammans med ett annat par och vi blev väldigt förtjusta i Tavira. Det är en vacker hamnstad med cirka 25 000 invånare. Härifrån är det endast två mil till Spanien. De första åren hyrde vi en lägenhet men sedan bestämde vi oss för att köpa, och det har vi inte ångrat. Vi har även en bostad på Ljusterö där vi njuter av den svenska sommaren, säger Christer Ulfbåge.
Livet ser förstås väldigt annorlunda ut idag jämfört med de åren han arbetade på radio- och TV-sporten. Han hade ju förmånen att jobba när Ingemar Stenmark tog sina två OS-guld, under den ganska långa svenska framgångseran i längdspåren följde han fantomer som Gunde Svan, Thomas Wassberg och Torgny Mogren. De sista yrkesverksamma åren bevakade han 66 skidskyttetävlingar på plats varje vinter tillsammans med vapendragaren Kalle Grenemark.
– Det var en fantastisk tid. Jag är glad att jag fått uppleva så mycket och haft så himla kul. Det blev många resor, långa arbetsdagar och vi hade trevligt tillsammans på kvällarna. Men jag saknar inte den tiden. Jag resonerar som så att allt har sin tid och jag trivs verkligen med livet här i Portugal, säger Christer som tillägger att han nog inte har varit i en så här bra form som han är nu på 40, kanske 50 år. För under tiden på TV-sporten hann Christer till gymmet några gånger i månaden.
SVÄVADE MELLAN LIV OCH DÖD
Om det var resultat av stress, för mycket jobb och för lite motion som gjorde att Christers hjärta slutade upp att slå den där dagen på golfbanan, det vet han inte. Ingen av läkarna har antytt eller gett något svar på vad som orsakade hjärtinfarkten.
Det var en försommardag 2013. Christer spelade golf på Bro Hof då han föll ihop och hjärtat stannade.
– Jag minns ingenting av det som hände efter att hjärtat stannat. Vi var fyra som spelade ihop den dagen. Killarna som var med mig har berättat att en ung tjej kom springande med den hjärtstartare som klubben införskaffat veckan innan, och fått igång mitt hjärta. Visst försökte killarna med hjärt- och lungräddning, men de tog i så hårt att de bröt tre revben på mig. När ambulanshelikoptern kom flögs jag till Karolinska sjukhuset där jag hölls nedsövd i fem dagar innan de väckte mig, säger Christer och fortsätter:
– När jag vaknade så undrade jag vad jag gjorde på sjukhuset. Där stod min fru, mina grabbar och så sjukvårdspersonalen som successivt berättade vad som hänt. Då visste man inte vilka skador jag fått och inte heller vad återhämtningen skulle ge.
Christer hjärta stod still i 13 minuter. Ett hjärtstopp är en kamp mot tiden. Endast en av tio som får hjärtstopp utanför sjukhuset överlever. Chansen att överleva ett minskar med tio procent för varje minut som går utan hjärt-lungräddning. Christer hade med andra ord en enorm tur, och är förstås otroligt tacksam att han överlevde.
Då var Christer 71 och han gick i pension året efter.
FRÅN NÅGRA METER TILL NÅGRA KILOMETER
Efter att ha blivit utskriven från Karolinska sjukhuset skickades Christer på rehabilitering i Saltsjöbaden. De första stapplande stegen tog han med sjuksköterskor på varsin sida innan han kunde gå några meter på egen hand.
– Jag var otroligt trött den första tiden. Jag minns att jag skulle gå fram och tillbaka till en brevlåda som stod 50 meter bort men var tvungen att sätta mig ner och vila på en bänk för att kunna genomföra den turen. Sedan lyckades jag med längre turer på några hundra meter. Rehabiliteringen bestod med andra ord av promenader som blev allt längre. Tre månader efter hjärtstoppet spelade jag en golftävling och det gick tack vare att jag åkte i golfbilen.
I september samma år ringde Christers läkare och ville sätta in en stent i förebyggande syfte. Det är metallnät som håller blodkärlet öppet och ett ingrepp som går snabbt och som enbart krävde att Christer låg kvar över natten på sjukhuset.
– Jag minns den där dagen så tydligt. När jag kommer ut från Karolinska skiner solen från en klarblå himmel och jag ska ta bussen hem, men all trafik står stilla. Då visade det sig att polisens avspärrningar berodde på att man väntade Barack Obama under hans besök i Stockholm. Jag hade ingen lust att vänta ut den amerikanska presidenten utan jag tog istället en promenad hem. Den tog 45 minuter. Värmen gjorde att jag svettades ymnigt när jag väl var hemma och min fru Birgitta tyckte jag var alldeles tokig som gått hem, berättar Christer.
CYKELTURER I PORTUGISISKA BERGEN
Idag tränar Christer fem dagar i vecka. Han går på gymmet, spelar golf, vandrar längs stränderna och cyklar med en kompis uppe i bergen. Oftast blir det en tripp på 3-3,5 mil, och för att kunna ta sig upp för de branta backarna så använder han elcykel. Numera har han alltid sällskap på sina turer. Där uppe i bergen finns ingen täckning på mobilen och skulle något hända så är det tryggt att ha med en kompis.
– Vi tar med fika och tar paus högt upp för att njuta av utsikten. Andra turer går längs havet och ibland kan jag jogga längs strandpromenaden. Det enda jag tycker är svårt är att gå i branta backar och trappor. Nyligen gick hissen sönder i vårt hus och då fick jag gå tre våningar och 78 trappsteg. Att dessutom bära på tunga matkassar med potatis, apelsiner och grönsaker i frestar på ännu mer. Då känns det i hjärtat.
Christer berättar att han äter fem olika mediciner och skulle han glömma medicinen någon dag, vilket händer, då får han ett tryck över bröstet och blir andfådd.
För inte så länge sedan fick han känningar i bröstet och Birgitta blev orolig och ringde ambulans. Efter en undersökning och en rad prover kunde han, efter bara tre timmar, få svar att det inte var något fel på honom. Den portugisiske läkaren menade att Christer dessutom hade ett starkt hjärta.
– Jag känner mig helt återställd även om jag tappat 25 procent av min hjärtkapacitet. Den kan jag inte heller få tillbaka.
SPORTREPORTERKOLLEGORNA HÄLSAR PÅ
Livet i Portugal är enklare på flera sätt. Vädret möjliggör utomhusaktiviteter och träning och pensionärsliv bjuder på all tid i världen. Allt det där som inte fanns förut. Den lilla staden har ett lugnt tempo och Christer tycker om närheten till bra restauranger.
Kollegorna från sportjournalisttiden kommer förstås och hälsar på. Kalle Grenemark har varit på besök flera gånger och de spelar golf ihop, och Jacob Hård hälsade på förra året.
– Då brukar Jacob vilja ha femkamp även om han alltid förlorar, säger Christer och skrattar.
Och visst blir det en del prat om tiden på TV-sporten och allt det roliga Christer delat med kollegorna. Det var Lars-Gunnar Björklund som fick in Christer på TV. Han tackade dock nej tre gånger men den fjärde gav han med sig och tog jobb på Sveriges Televison i Falun.
Alla kanske inte visste att Christer utbildat sig till gymnastikdirektör vid GIH i Stockholm och att han arbetade som lärare i 4,5 år innan han bytte karriär. Och så avslöjar Christer avslutningsvis att det var ett vad som fick honom att lämna arbetet som gymnastiklärare.
– Men vad de vadet handlade om är en hemlighet, säger han glatt!
FAKTA CHRISTER ULFBÅGE
Ålder: 82 år. Fyller 83 år i maj.
Bor: I Portugal på vintern och på Ljusterö i Stockholms skärgård under sommaren.
Familj: Fru Birgitta. Har två barn och tre barnbarn från sitt första äktenskap.
Yrkeslivet: Utbildad gymnastikdirektör på GIH. Arbetade på Radiosporten under 1970-talet. Tog sedan jobb på Sveriges Television och har kommenterat och programlett allt från Sportnytt och Sportspegeln till OS, VM och skidsportens olika tävlingsgrenar där i mellan.
Foto: Privat