Det var den 22 februari 1976 som göteborgarna kom till Gävle och förlorade med 8–2. Och kanske var det klasskillnaden som ledde till att matchen blev så pass grinig att det finns anledning att påminna om den nästan 50 år senare.

I centrum för alltihop stod Frölundas amerikan Tom Mellor. Redan i första perioden kastade han sig över Stig Salming två gånger, i andra råkade han i slagsmål med Tord Lundström och i tredje satte han upp klubban i ansiktet på Jajjen Gerdin.

Jajjen blev fullständigt galen och slog tillbaka flera gånger – med klubban. Frölundatränaren Arne Strömberg kallade det det värsta överfall han sett, men  båda slagskämparna fick bara fem minuter var för roughing.

– Det här ska du få igen för, lär Mellor ha väst till Gerdin när de åkte till utvisningsbåset.

När Jajjen duschat och bytt om och gick ut till parkeringsplatsen för att åka hem stod Mellor utanför Frölundas spelarbuss och väntade. Han kastade sig över brynäsaren och började slåss.

Förvånade lagkamrater lyckades slita bort Mellor och få in honom i bussen, och den incidenten fick inget disciplinärt efterspel eftersom ingen av domarna var i närheten.

– Det är väl snarare ett fall för polisen, som domarbedömaren Dick Berggren sa.

Men ingen hade blivit skadad och ingen anmälan kom in, så polisen var inte intresserad.

Om tre månader är det dags, Frölunda HC som man numera heter står för motståndet och mer information och biljetter - det kan du läsa mer om här - brynasbiljett.se

Foto: Arkiv Gävleborg

Text: Ulf Kriström