Bastard och Hälsinge Regemente ger ton åt 1721
9/2, 2015 kl. 14:09Hans fingrar dansar över pianotangenterna och tonerna flyger ut i rummet på Hälsinglands museum. Åhörarna sträcker nyfiket på ryggarna, spetsar öronen och överraskas av mixen av folkmusik och barockstil kryddad med ett uns av pop och rock. Applåderna går varma.
- Jag har skrivit musik i olika sammanhang, men att få göra musik till 1700-talet är en extra utmaning. Hur lät det då? Jag har tagit hjälp av Ville Grindsäter, speleman, Dan Lindberg, docent i musikhistoria, och Thomas von Wachenfeltd, en fena på fiol och barockmusik.
Enligt Rickard Nilsson vet man inte riktigt hur musiken lät på 1700-talet. Det fanns folkmusik och konstmusik, eller finmusik om man vill kalla det så. De övre samhällsklassernas musik finns dokumenterad till viss del, även om det var 35 år innan Mozart föddes. Men man har sämre kunskap om folkmusiken under barockeran.
Rickard Nilsson har därför behövt ta reda på vilka instrument man använde. Han berättar att den rika linproduktionen i Hälsingland innebar att kyrkorna i trakten hade råd att ha fina kyrkorglar. Dessutom hade fiolen gjort sitt inträde på 1600-talet. Oboe, spilåpipa och sång var också vanligt.
- En häftig grej som jag upptäckte var berättelsen om Anders Wesström, en rockstar född runt 1721, som eventuellt bodde här eller i Sala. Pappan var organist i Hudiksvall. Anders var ett underbarn, som hoppade in som vikarie för sin pappa redan som nioåring. Han utbildades i fiol i Italien och var en otrolig begåvning.
Anders Wesström har varit en stor inspiration för Rickard Nilsson i skapandet av musiken till 1721. Just under den här perioden fanns en klassisk barockvariant av folksång som han vill fånga i föreställningen.
- Mixen mellan världarna finns redan. Jag vill försöka ha spännvidden, att man ska känna den. Inte ge kidsen bara modern musik, utan musik kombinerat med instrument som fanns då. Det kokar i huvudet just nu, jag skapar!
Tillsammans med några andra musiker håller han på att bilda orkestern Hälsinge Regemente, som ska framföra den nyproducerade musiken live under alla föreställningarna på Glysishallen i Hudiksvall.
- Hälsinge Regemente har ju varit namnet på militärförläggningen i Gävle. Det kändes som ett bra namn på orkestern.
Smakprov på musiken finns här:
https://www.youtube.com/watch?v=WIVHhZx3KOw
Biljetter finns att köpa här:
http://scenplatshudiksvall.se/
Denna artikel är publicerad på Allpressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!